Problema legată de contribuțiile la sănătate a fost adusă în dialogul public la finele lunii iunie pentru angajații din IT, construcții și agricultură, potrivit ziare.com.
Această situație a stârnit reacții din partea societății civile, ale casei politice și a experților în domeniu. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a distrus orice plan al Guvernului să renunțe la facilitățile fiscale pentru sectorul IT, dar și ca Guvernul să mai plătească contribuțiile CASS.
Așadar, în prezent sunt 22 de categorii de români care nu trebuie să plătească contribuția CASS. Pe lângă copii, cei cu boli cronice, persoane cu handicap, femeile însărcinate și lăuze, statul oferă facilități fiscale studenților care au până în 26 de ani, de la șomeri, persoane reținute sau arestate, personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte.
Cercetători și angajați in IT
– scutire de impozit pe venit de 10%Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II
Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)
Activități independente – se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.
Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente
Drepturi de autor – se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.
Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.
Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.
Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%
Horeca: impozit specific în funcție de suprafață (în funcție de domeniu)
Mai mult, potrivit Profit.ro, sunt scutiți si 639.926 de persoane din domeniul construcțiilor și 244.754 de persoane din agricultură și industria alimentară.
Alte articole: Ultimă oră! Continuă verificarea în azilele groazei! În Argeș, inspectorii au găsit alimente expirate și condiții șocante de trai