Marcel Ciolacu dorește reducerea numărului de parlamentari la 300 prin aplicarea Referendumului. Premierul e de părere că românii vor mai puțini parlamentari, dar structura Parlamentului să rămână bicamerală.
„Eu nu cred că nu se dorește. Eu nu cred că a fost o abordare serioasă pentru clasa politică. Nu am nicio problemă ca Parlamentul să fie de 300 de parlamentari, dar bicameral”, a explicat Ciolacu.
pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost un referendum consultativ, pentru trecerea de la actualul Parlament bicameral la un Parlament unicameral (cu cel mult 300 de deputați). Deși validat, acesta nu a fost implementat niciodată. Sistemul a fost introdus de fostul președinte Traian Băsescu la campania prezidențială din 2009, cu scopul de a profita în alegerile electorale de lipsa de popularitate Parlamentului.
Vezi și:Este decizia momentului privind tarifele RCA. Marcel Ciolacu: „Luăm azi o decizie importantă”
Făcând o retrospectivă, în anul 2009, opt milioane de romani au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari la 300. Fiind vorba doar despre un referendum consultativ, rezultatul acestuia a putut sa nu fie aplicat. În acea perioadă, partidele au mai adus acest subiect in discutie, prin trei proiecte legislative depuse in Parlament, însă toate acestea au fost respinse. In programul de guvernare a PMP si USR pentru legislatura 2020-2024, cele doua partide promit ca vor pune in aplicare rezultatul referendumului din 2009.
Referendumul care făcea trecerea la un parlament unicameral la actualul Parlament bicameral, a reprezentat doar un unul consulativ. Deși validat, acesta nu a fost implementat niciodată.
Sistemul a fost folosit de Traian Băsescu în campania prezidențială din 2009, pentru a se ajuta electoral de lipsa de popularitate a Parlamentului. Chiar dacă este consultativ nu impune nicio obligație în seama factorilor politici de decizie, deși de-a lungul anilor s-a dezbătut destul de mult acest subiect.
În final, jurisprudența CCR s-a îndreptat spre o interpretare care lipsește de efecte juridice un astfel de sistem consultativ.
Te-ar putea inetersa și: Marcel Ciolacu sprijină familiile afectate de inundații. Ajutorul este de 15 mii de lei!