- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”

11 Oct, 18:13 • Bugiu ⁠Ana Maria
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu va pierde niciun euro din tranșa a treia a PNRR, criticând fosta conducere pentru lipsa de implicare. El a mai zis că sunt în curs de negociere transferul fondurilor neutilizate pentru metroul din Cluj către alte investiții.
Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că România nu va pierde niciun euro din tranșa a treia a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vorbind despre implicarea activă a miniștrilor în implementarea proiectelor. Ciolacu a criticat fosta conducere, menționând că, dacă miniștrii ar fi fost mai dedicați și nu s-ar fi bazat pe „șmecherii”, situația actuală nu ar fi fost problematică, potrivit Antena 3 CNN.

Acesta a făcut referire în special la fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, și a subliniat că demisiile din Ministerul Transporturilor și Agenția pentru Managementul Proiectelor și Investițiilor Publice (AMEPIP) ar trebui să fie urmate de acțiuni similare în sectorul energetic.

În prezent, România se confruntă cu o suspendare temporară a 1,1 miliarde de euro din PNRR, ca urmare a neîndeplinirii a șase jaloane esențiale. Această situație a generat îngrijorări din partea Comisiei Europene, care a subliniat nu doar dificultățile financiare, ci și „degradarea situației politice” din țară, așa cum a precizat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. Premierul a reafirmat angajamentul guvernului de a remedia aceste probleme și de a asigura accesarea fondurilor necesare pentru dezvoltarea economică a României.

Te-ar mai putea interesa și: Google, amendă de 2,4 miliarde de euro, cam cât o tranşă PNRR pentru România

foto: PNRR

Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!

Unul dintre jaloanele ratate cu miză mare este cel referitor la managementul companiilor de stat din sectorul energetic, din cauza selecțiilor șefilor din companiile din energie. Toate selecțiile au fost făcute în mandatul de ministru al liberalului Virgil Popescu.

„Nu riscăm să pierdem niciun euro. Sunt două sume la Ministerul Transporturilor. E cea cu metroul de la Cluj şi încă o sumă pe nu ştiu ce erate, care nu au fost transmise din SEAP, ceva foarte tehnic, pe care le-am trimis din nou în discuţie, la nivelul tehnic.

Dar amândouă sunt pe loan, sunt pe împrumut. Cu alte cuvinte, România nu pierde niciun leu, niciun euro din granturi”, a spus premierul Marcel Ciolacu despre discuţiile cu Comisia Europeană, pe tranşa nr 3 din PNRR.

Şeful Executivului a precizat că va fi o întârziere de şase luni „ca să închidem procedurile.”

„Eu vă spun un singur lucru. Tot ce era la companii, la Transporturi, şi-au dat toţi demisia imediat. Tot ce era la AMEPIP şi-au dat imediat demisia unde am fi putut pierde bani. Sperăm ca şi la Energie să se întâmple acelaşi lucru. Oricum, declanşez proceduri la toate.

Oricum am cerut la Comisia Europeană chiar să-mi trimită un expert în selecţia pe 109. Este exclus ca România să pierdă vreun euro. Dacă am fi avut nişte miniştri mai implicaţi şi care ar fi înţeles că nu mai merge cu şmecheria în 2024, acum n-am fi avut această problemă”, a mai comentat premierul.

Unul dintre jaloanele neîndeplinite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este legat de construcția metroului din Cluj-Napoca. Surse guvernamentale au anunțat că, în acest caz, nu mai există posibilitatea de a remedia situația, iar investiția va fi exclusă complet din PNRR din cauza nepublicării valorii actualizate a licitației pentru contractul de lucrări în Jurnalul Uniunii Europene.

Guvernul român va purta discuții cu Comisia Europeană pentru a transfera fondurile de 300 milioane de euro alocate metroului către o altă investiție, cu o posibilitate de alocare pentru Autostrada A7. În acest context, Primăria Cluj-Napoca va fi responsabilă să semneze un nou contract de finanțare cu Ministerul Transporturilor, în care să identifice o sursă alternativă de finanțare.

Un alt jalon care nu a fost îndeplinit se referă la impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Comisia Europeană solicită scăderea pragului de încadrare la impozit de la 500.000 euro la 88.500 euro, ceea ce necesită o decizie politică. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că va discuta acest subiect în coaliție, inclusiv cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, subliniind importanța acestui dialog.

În aprilie, Ciolacu a anunțat că va avea o întâlnire aplicată cu reprezentanții Comisiei Europene, precizând că nu este de acord cu o nouă scădere a pragului pentru microîntreprinderi. Premierul a declarat că guvernul va negocia, așa cum a procedat anterior în legătură cu deficitul, pentru a găsi soluții viabile în această privință.

Te-ar mai putea interesa și: Se contruiesc apartamente cu consum foarte redus de energie pentru tinerii reîntorși acasă. Totul se face cu fonduri prin PNRR!