- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ciolacu dezvăluie un plan ambițios – 58 de trenuri electrice noi pentru modernizarea transportului românesc

16 Oct, 11:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat un plan ambițios de investiții pentru a conecta mari centre urbane prin transport feroviar modern, inclusiv achiziția a 58 de trenuri electrice noi. În plus, bugetul Ministerului Mediului va fi suplimentat cu 250 de milioane de lei pentru proiectele din PNRR, iar producătorii agricoli vor beneficia de 500 de milioane de lei pentru achiziționarea de tractoare.
Ciolacu dezvăluie un plan ambițios - 58 de trenuri electrice noi pentru modernizarea transportului românesc

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în cadrul ședinței de Guvern, că statul trebuie să reducă cheltuielile și să realizeze investiții în economie, conform acordului cu Comisia Europeană.

„Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani, în care să facă investiții masive în economie! Doar astfel vom ajunge la media UE în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai în general.

Există și un acord asupra ideii că dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă. Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani. Și vom continua să investim masiv în economie și în infrastructură”, a explicat Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu îi cere lui Nicolae Ciucă să-și asume o decizie politică, în 2025: „Îmi este și jenă să vă răspund. Vreți nu vreți, sunteți parte a deciziei!”

foto: Marcel Ciolacu

Ciolacu dezvăluie un plan ambițios – 58 de trenuri electrice noi pentru modernizarea transportului românesc

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unui proiect major de investiții pentru conectarea marilor centre urbane prin transport feroviar modern, care include achiziția a 58 de trenuri electrice noi, în valoare de 3,3 miliarde de lei din fonduri europene. De asemenea, 13 municipii reședință de județ vor fi interconectate, iar un alt proiect important vizează varianta de ocolire a orașului Buftea, cu o investiție de peste 515 milioane lei, necesară pentru finalizarea Autostrăzii de Centură A0.

„Aprobăm, așadar, un proiect major de investiții ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiție de 3,3 miliarde de lei din bani europeni.

13 municipii reședință de județ vor fi interconectate, printre acestea fiind Brașov, Craiova, Brăila, Galați, Bacău, Focșani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Oradea. Și în privința infrastructurii rutiere avem un proiect important, varianta de ocolire a orașului Buftea.

Este o investiție de peste 515 milioane lei, extrem de necesară pentru a finaliza Autostrada de Centură A0”, a precizat premierul.

Premierul a anunțat suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu 250 de milioane de lei pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, producătorii agricoli care doresc să achiziționeze tractoare cu finanțare din Fondul de Mediu vor avea la dispoziție 500 de milioane de lei alocați pentru acest scop.

„Fondurile vor putea fi aprobate fără încheierea contractelor de finanțare. De acum înainte, e suficientă doar aprobarea din partea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu”, conform lui Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și: Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”