Premierul Marcel Ciolacu a scris pe platforma X că Europa trebuie să fie pregătită să îşi menţină securitatea şi apărarea, aşa cum reiese din declaraţia Ursulei von der Leyen care a propus reînarmarea Europei.
”Sunt deosebit de binevenite propunerile de a excepta cheltuielile de apărare de la procedura de deficit excesiv, o soluţie pentru care România a pledat încă de la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat Ciolacu.
Potrivit premierului, prezentarea diferitelor instrumente care permit creşterea investiţiilor în domeniul apărării va contribui la consolidarea capacităţilor în cadrul Statului Major al UE şi la protejarea Europei în ansamblu.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a prezentat marţi, la Bruxelles, un plan – denumit ”Rearm Europe” (”Reînarmarea Europei”) – cu privire la cheltuieli europene în domeniul apărării. Planul structurat pe cinci puncte esențiale are drept scop să consolideze capacitățile de apărare ale statelor membre.
Planul prezentat de Ursula von der Leyen include un pachet financiar de 800 de miliarde de euro, care va permite statelor membre să crească cheltuielile pentru apărare fără a depăși limitele stabilite de reglementările economice europene.
Printre măsurile cheie, se numără activarea clauzei naționale a Pactului de Stabilitate, care va facilita creșterea cheltuielilor de apărare cu până la 1,5% din PIB-ul fiecărui stat membru.
„Am scris o scrisoare adresată liderilor înainte de Consiliul European pentru planul de reînarmare a Europei, cum putem folosi toate pârghiile financiare pentru statele membre ca să crească cheltuielile pentru apărare.
Cinci puncte alcătuiesc acest plan.
1. Prima parte permite folosirea finanțărilor publice pentru apărare. Vom propune să activăm clauza națională a Pactului de Stabilitate și Dezvoltare care va permite creșterea cheltuielilor de apărare fără a declanșa procedura de deficit excesiv.
Dacă statele membre cresc cu 1,5 % din PIB cheltuielile apărare, se va crea un spațiu financiar de 600 miliarde euro.
2. Instrument de împrumuturi de 150 miliarde euro, pentru investiții de apărare: capacități paneuropene – apărare antirachetă, sisteme de rachete, drone, sisteme antidronă. E vorba de echipamente achiziționate de statele membre împreună și echipamente care pot fi achiziționate pentru Ucraina.
3. Să folosim puterea bugetului UE pentru a direcționa mai multe fonduri pentru investițiile de apărare pe termen scurt.
Punctele 4 și 5 au legătură cu capitalul privat.
Europa e pregătită să își folosească capabilitățile. Reînarmarea Europei va disponibiliza 800 miliarde euro pentru apărare.”, a spus Ursula von der Leyen.