Șefa POT, Anamaria Gavrilă, a făcut circ în Parlament, miercuri, țipând din sală la ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în timp ce acesta susținea discursul la moțiunea împotriva lui. În timp ce Predoiu susținea discursul, țipa la acesta, cerându-i să-și demisia, notează Antena 3.
Ea nu a putut fi oprită de Predoiu, nici de președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban. În ciuda apelurilor repetate să nu mai facă scandal, ea a continuat și mai tare să țipe: „De ce arestați oameni?”.
Predoiu nu a stat pe gânduri și i-a răspuns „Nu ați citit dicționarul explicativ al limbii române, citiți înainte să strigați, citiți codurile penale și legile. Să vă extindeți puțin domeniul de cunoaștere. Provocați în aer curenți sub formă de cuvinte”.
La un moment dat, ministrului i se spune „să nu mai dialogheze cu sala”.
Ciprian Șerban a fost cel care a condus ședința de plen și i-a atras atenția acesteia să nu mai întrerupă ședința, după care a chemat-o la discuții, însă Gavrilă a refuzat. Drept urmare, Șerban a anunțat că i-a retras cuvântul. Liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, l-a felicitat pe Șerban pentru aplicarea regulamentului Camerei Deputaților.
„Doresc să vă felicit pentru că aţi făcut aplicarea articolului 159 din regulamentul Camerei Deputaţilor, referitor la doamna deputat Gavrilă. Acest articol spune următorul lucru – preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. Cred că a doua variantă este cea corectă în cazul doamnei Gavrilă. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul continuă să se abată, ceea ce s-a şi întâmplat, de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul acelui deputat. Ceea ce aţi făcut, domnule preşedinte. De asemenea, vă pun în vedere că în măsura în care doamna Gavrilă nu încetează cu tulburarea acestei şedinţe, vă rog să puneţi în aplicare dispoziţia următoarelor alineate, care înseamnă evacuarea din sală şi, ulterior, discutarea în Biroul permanent pentru sancţionarea acesteia”, a afirmat Andronache.
Astăzi, 2 aprilie, deputații dezbat și votează moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcție a acestuia, precum și analiza în vederea inițierii urmăririi penale „pentru faptele săvârşite în exercitarea funcţiei”.
Înainte de dezbateri, Predoiu a fost întrebat dacă are emoții că unii dintre colegii săi din coaliție ar putea vota pentru moțiunea simplă pe Apărare.
„Am emoţii pozitive. Întotdeauna trăiesc momentele politice mai mult sau mai puţin importante, mi se pare un demers firesc într-o democraţie. Am răspuns întotdeauna prezent oricărei invitaţii adresate de Parlament, unele constructive, altele mai puţin, dar am respectat totdeauna Parlamentul, pe colegii mei, indiferent de partid şi de opiniile lor politice convergente sau divergente cu ale mele. Prin urmare, găsesc că e un element normal de program în programul unui ministru”, a declarat Predoiu.