Guvernul a decis să nu mai acorde indexarea pensiilor, deși aceasta era obligatorie prin legea pensiilor intrată în vigoare la începutul anului.
În prezent, un pensionar care are o pensie medie de 2.750 de lei a pierdut aproximativ 330 de lei pe lună din cauza acestei măsuri. Nici cei 900.000 de pensionari care primesc indemnizația socială, cunoscută și sub numele de pensie minimă, nu au fost exceptați. Dacă indexarea ar fi fost aplicată, acești pensionari ar fi primit cu 150 de lei mai mult lunar.
Citește și Cu cât urmează să se scumpească gazele pentru populație după eliminarea plafonării
Cu toate că pensionarii se descurcă tot mai greu și măsura majorării pensiilor i-ar fi ajutat mult, aceștia nu au beneficiat de creștere. În schimb, angajații de la casele de Pensii primesc sporuri pentru „condiții vătămătoare de muncă”. Sporul de 15% din salariu e justificat prin argumente precum iluminatul insuficient, prezența prafului pe mobilier și expunerea la radiațiile computerelor.
Directorul executiv de la Casa de Pensii are lunar un spor brut de 1.486 de lei, directorul adjunct 1.347 de lei, iar șefii de serviciu 1.358 de lei.
În timp ce angajații de la Casele de Pensii își păstrează beneficiile, 900.000 de pensionari primesc o pensie minimă de 1.281 de lei, sumă care este sub sporurile încasate de unii funcționari. Mai mult, mulți dintre acești pensionari ar fi trebuit să primească o sumă și mai mică, dacă pensiile ar fi fost calculate exclusiv pe baza contributivității.
Conform legislației actuale, statul le suplimentează veniturile cu aproximativ 500 de lei, astfel încât să atingă pragul pensiei minime garantate. Aceste persoane au avut un stagiu minim contributiv de 15 ani, însă pensia rezultată din contribuțiile lor este, în medie, de 700 de lei.