Un proiect de lege introdus în parlament prevede că imobilele noi construite folosind cel puțin 30% materiale reciclate din totalul materialelor de construcție ar putea beneficia de scutiri de la plata impozitelor locale pentru o perioadă minimă de trei ani, potrivit profit.ro.
”Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcții și să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate și la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului.
Proiectul vizează îmbunătățirea gestionării, reciclării și valorificării deșeurilor în România, răspunzând necesității de a proteja sănătatea publică împotriva poluării aerului, de a conserva mediul și de a promova economia circulară în sectorul construcțiilor, declară deputata USR.
”Avem dreptul fundamental la sănătate doar pe hârtie. În fapt, respirăm un aer care ne otrăvește, iar casele noastre stau lângă munți de deșeuri din construcții, unele dintre ele periculoase. Vrem să trăim într-un mediu curat, la fel cum trăiesc germanii, francezii sau spaniolii.
Este momentul să oprim poluarea rezultată în urma lucrărilor de construcții și să ne asigurăm că drepturile noastre la sănătate și la un mediu curat sunt respectate în mod real, nu doar în teorie”, a declarat deputata Diana Buzoianu.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Mediului, Mircea Fechet, mesaj oficial pentru românii care strâng bani din ambalaje reciclate
foto: impozite
Proiectul propune ca imobilele noi construite cu cel puțin 30% materiale reciclate să beneficieze de scutiri de impozite locale timp de minimum trei ani.
USR solicită ca titularii de autorizații de construire să elaboreze planuri de gestionare a deșeurilor, să colaboreze cu primăriile pentru soluții de reciclare și valorificare a deșeurilor din construcții, și să întocmească un raport final pentru evaluare de către instituțiile statului.
”Această inițiativă este un pas decisiv pentru ca România să-și îmbunătățească performanțele în domeniul protecției mediului și să se alinieze cu țintele europene privind sustenabilitatea.
Pe lângă beneficiile ecologice evidente, această lege va stimula și competitivitatea sectorului construcțiilor, va deschide noi oportunități de afaceri și va crea locuri de muncă în industrii legate de reciclare și inovare tehnologică”, a explicat senatorul USR Remus Negoi.
USR propune o lege care stabilește un cadru clar pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări (DCD), având ca țintă valorificarea a cel puțin 70% din deșeurile nepericuloase.
Printre obiectivele legii se numără:
”Adoptarea acestei legi va aduce beneficii majore atât pentru mediu, cât și pentru industria construcțiilor, contribuind la dezvoltarea unui sector mai sustenabil și eficient.
Încurajarea utilizării materialelor reciclate va stimula dezvoltarea pieței de reciclare și va reduce impactul asupra resurselor naturale.
Gestionarea corectă a deșeurilor din construcții va avea un impact pozitiv asupra calității vieții și va oferi oportunități de dezvoltare în domeniul infrastructurii și construcțiilor civile”, mai scrie în comunicat.
Te-ar mai putea interesa și: Câte kg de aur și de argint s-au obținut dintr-un milion de telefoane mobile reciclate: „Bateriile au potenţialul de a fi periculoase pentru mediu”