Clauzele abuzive din contractele de creditare au devenit tot mai des întâlnite în ultimii ani, informează ziare.com. Este important ca românii să învețe să le identifice înainte de a semna orice astfel de înțelegere.
Una dintre cele mai întâlnite clauze abuzive dintr-un contract se referă la comisionul de administrare a creditului. Comisionul de risc este, de altfel, un alt tip de clauză abuzivă, mai ales atunci când este asociat cu o asigurare pe care o încheie o persoană. Mai există și comisioanele de acordare a creditelor, de rambursare anticipată, iar ele pot deveni clauze referitoare la dobânzi.
Vezi și: Anunțul momentului despre ratele românilor. S-au ieftinit creditele ipotecare noi!
Pentru a se feri de clauzele abuzive la semnarea unui contract de creditare, românii trebuie să beneficieze de un consult de specialitate. Cosmin Flavius Costaş, avocat specializat în litigii fiscale, explică că în Anglia, orice om care merge să semneze o înțelegere de creditare, notarul nu oferă și consultanță. Pe de altă parte, persoanelor în cauză li se oferă o bază de date de avocați în momentul în care vor să ia un împrumut.
„Trebuie să facem apel la o chestiune care nu apare foarte frecvent în societatea românească, și anume ideea de a te dota cu consultanță de specialitate înainte de a semna un astfel de contract. Dacă luăm Anglia ca exemplu, dacă mergi să semnezi un contract la notar, notarul nu oferă și consultanță.
În schimb, îți este alocat de către o bază de date, în momentul în care dorești să iei un împrumut, un avocat pe care poți să îl consulți cu privire la toate aspectele contractului. Costurile avocatului apar apoi chiar pe factura de electricitate și ajungi să plătești strict serviciile pe care le utilizezi”, explică avocatul.
Așadar, înainte de a semna o înțelegere, românii trebuie să apeleze la un specialist, fie că vorbim despre un consultant financiar sau despre un avocat.
„Ei au cunoștințele care să le permită să-ți spună unde să te uiți.
Pentru cei care nu au experiență cu asemenea contracte va fi realmente o înșiruire de hieroglife cu semnificație juridică. În schimb, pentru un profesionist, există niște puncte-cheie care trebuie urmărite și care pot fi aduse în atenția celui care solicită această analiză”, adaugă avocatul.
Te-ar putea interesa și: Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”