- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Clienții restaurantelor vor primi la pachet, gratuit, ce nu mănâncă. Norme pentru reducerea risipei alimentare

12 Aug, 23:28 • Preda Silvia
România aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare.
Clienții restaurantelor vor primi la pachet, gratuit, ce nu mănâncă. Norme pentru reducerea risipei alimentare

Toți românii care produc și vând mâncare trebuie să ia în considerare normele metodologice privind reducerea risipei alimentare, scrie stirileprotv.ro.

Mâncarea nu trebuie să ajungă inutil la gunoi, transmit autoritățile. Printre noile reguli, reducerea prețului și vânzarea accelerată atunci când alimentele ies din termenul de valabilitate ori donarea produselor către organizații caritabile.

Restaurantele sunt obligate să le dea clienților la pachet mâncarea plătită, dar neconsumată în local. Potrivit legii privind reducerea risipei alimentare, producătorii, magazinele și restaurantele care donează printr-un „contract mâncarea unor organizații caritabile beneficiază de facilități fiscale.

Firmele care donează, dar și organizațiile beneficiare sunt obligate să raporteze cantitățile de alimente și valoarea acestora.

Citește și: Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%

risipa alimentara
Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice

Românii aruncă anual două milioane și jumătate de tone de mâncare la gunoi. Trebuie să reducem această cantitate la jumătate, până în 2030.

Reguli dure pentru combaterea risipei alimentare în România

Operatorii economici vor fi obligaţi, începând din anul 2026, să prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă.

Reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030 este prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată şi de România, a mai spus Mihai Constantin.

În ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis astăzi, prin hotărâre, să modifice şi să completeze normele metodologice ale acestei legi. (…)

Decizia de astăzi instituie pentru operatorii economici obligaţia de a implementa cel puţin două măsuri sau acţiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare.

Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri şi rapoarte să fie încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor”, a declarat Mihai Constantin.

Vezi și: Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%