Clotilde Armand încearcă să rezolve problema gunoaielor din Sectorul 1, motiv pentru care a cheltuit o sumă uriașă ca locuitorii din București să nu o mai critice. Oamenii care locuiesc în nordul Capitalei se plâng de mizeria de pe străzi, unde au apărut și șobolani, care se hrănesc cu resturile de mâncare abandonate la coșurile de gunoi.
Zeci de mii de euro sunt cheltuiți pentru așa-zise proiecte-pilot care, în teorie, ar trebui să rezolve problema permanentă a gunoaielor, dar în spatele acestor demersuri anunțate de edil se află achiziții directe cel puțin controversate și o ”firmă-fantomă” care nu are niciun angajat, conform gandul.ro.
Mai exact, Clotilde Armand a anunțat că descoperit formula magică prin care gunoaiele din Sectorul 1 vor dispărea rapid.
Jurnaliștii de la Gândul prezintă cele două spețe controversate în care ”impetuozitatea” primarului Clotilde Armand are ca rezultat cheltuirea a aproape 200.000 de euro, numitorul comun în ambele cazuri fiind firma NETGREEN SOLUTION SRL, administrată de omul de afaceri Mihai Vărzan.
Cele două contracte au fost încheiate prin intermediul Direcției de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului (DUPSPM), instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1.
Primarul Sectorului 1 anunța pe 15 februarie că a început construcția platformelor subterane pentru colectarea separată a deșeurilor.
”Firmă fără angajați și fără activitate încă de la înființare”
Anunț care face referire la amenajarea celor două puncte subterane de colectare selectivă în Sectorul 1 al Capitalei a fost publicat în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), în data de 10 octombrie 2022, la ora 17:27.
În 17 octombrie 2022, ora 15:53, această achiziție directă a fost finalizată, iar firma declarată câștigătoare a fost NETGREEN SOLUTION SRL.
Este vorba despre un contract în valoare de 508.000 de lei fără TVA – 604.520 de lei cu TVA, respectiv aproximativ 120.904 euro.
Firma NETGREEN SOLUTION SRL este controlată de omul de afaceri Mihai Vărzaru nu are niciun angajat. În astfel de condiții, întrebările referitoare la capacitatea de a duce la bun sfârșit un astfel de proiect complex sunt firești.
Contractul de achiziție publică de lucrări de proiectare și execuție, încheiat în 21 octombrie 2022, prevede:
”Contractantul (n.red. – NETGREEN SOLUTION SRL) se obligă să proiecteze, să execute, să finalizeze și, dacă este cazul în perioada de garanție, să remedieze lucrările de amenajare puncte subterane de colectare selectivă, în conformitate cu proiectele tehnice aferente, cu specificațiile tehnice din caietul de sarcini care a stat la baza întocmirii ofertei pentru atribuirea contractului cu obligațiile asumate prin prezentul contract, la următoarele amplasamente:
Durata de execuție a prezentului contract este compusă din proiectare (70 de zile) și execuție lucrări (45 de zile de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor și predarea amplasamentelor)”, se menționează în contract.
În exclusivitate pentru Gândul, surse din administrație și-au exprimat îndoielile în legătură cu această atribuire directă, tocmai pentru că firma NETGREEN SOLUTION SRL nu are angajați, iar proiectul este unul complex.
Firma NETGREEN SOLUTION SRL, fără angajați și fără activitate încă de la înființarea acesteia, din anul 2013, obține încredințarea directă din partea DUPSPM, convingându-i cumva că are capacitatea tehnică, financiară și organizațională de a satisface cerințele acestui proiect pilot complex, constând în proiectare, obținere avize, execuție 2 soluții tehnice diferite, punere în funcțiune, garanție etc.
Firma NETGREEN SOLUTION SRL are aceeași adresă a sediului social și același administrator Mihai Vărzan, ca și firma-soră ITEM-V Construcții SRL (n.red. – înființată în anul 2012, 11 angajați, obiect de activitate «Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale»; 51 de contracte câștigate în SEAP, prin atribuire directă, în perioada 2007 – 2023, potrivit termene.ro), protagonista unor afaceri controversate derulate cu instituții publice din Sectorul 3”, au declarat sursele Gândul.
Potrivit termene.ro, firma NETGREEN SOLUTION SRL, care a câștigat acest contract de peste 100.000 de euro fără a avea angajați sau activitate, îl are ca administrator pe Mihai Vărzan, alături de acesta, în calitate de asociat, apărând și Mihai Leonard Rotaru.
De asemenea, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, se lăuda la sfârșitul anului trecut, pe pagina sa de Facebook, că va face o ”revoluție” în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Acesta anunțat că vor fi instalate „pubele inteligente” pentru ”colectarea separată a deșeurilor stradale”.
„De astăzi avem în Sectorul 1 module smart de colectare separată de deșeuri stradale. Am instalat astăzi primele șase module inteligente de colectare separată de deșeuri stradale, la stațiile de metrou Piața Victoriei, Piața Romană și Aurel Vlaicu. Sunt parte dintr-un program pilot pe care vreau să-l extind în tot sectorul. Aștept opinii și păreri de la dumneavoastră, în perioada următoare, despre cât de funcționale sunt aceste module.
Eu pot să vă spun că sunt dotate cu panou solar, au un coș de inserție acționat cu mâner și pedală și un compactor. Containerul este de 240 litri și are montat pe el un senzor de umplere și un CIP electronic pentru identificare și monitorizare. Dotarea cu pedală va permite utilizarea acestora în condiții de igienă și siguranță. Modulele sunt prietenoase cu mediul, vor împiedica umplerea lor până la refuz blocând coșul de inserție, vor avertiza pe panoul de date cetățenii cu privire la gradul de umplere și vor putea fi monitorizate de autoritatea publică în timp real, pentru a fi golite și igienizate la timp”, transmitea Clotilde Armand pe 29 decembrie 2020.
Anunțul referitor la cele 6 ”Module stradale inteligente pentru colectarea separată a deșeurilor stradale” a fost publicat – pe data de 19 decembrie 2022 – în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată inițial fiind de 166.110 lei, iar data-limită pentru depunerea ofertelor a fost 21 decembrie 2022, ora 16:05, iar firma câștigătoare a fost tot NETGREEN SOLUTION SRL.
O astfel de ”pubelă-minune” costă 5.520 de euro bucata, la un calcul simplu rezultând suma de aproximativ 33.120 de euro.
Așadar, au fost cheltuiți peste 150.000 de euro pentru amenajarea a două puncte subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor din Sectorul 1 și pe așa-zisele”pubele-minune”.