Taxele și impozitele plătite în Cluj-Napoca vor fi indexate, anul viitor, cu rata inflației, notează monitorulcj.
Această majorare a fost decisă, luni, de consilierii locali, care au aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru 2025.
Noile taxe și impozite din Cluj-Napoca, valabile de la 1 ianuarie 2025, sunt indexate cu rata inflației de 10,4 la sută, potrivit sursei citate.
Pentru plata anticipată a impozitelor locale datorate pe întregul an 2025, cei care achită până la 31 martie beneficiază de bonificații de 10 la sută la impozitul/taxa pe clădiri, impozitul pe teren și impozitul pe mijloace de transport.
Iată, mai jos, care vor fi noile taxe și impozite din municipiul Cluj-Napoca, în raport cu cele actuale.
Parcările cu abonament pentru riverani în cartiere:
Abonamentele anuale în cazul parkingurilor pentru riverani, cu excepția parkingului Moților și a locurilor de parcare plata cu ora, unde abonamentele nu sunt valabile:
Taxele orare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală-parcometre rămân neschimbate.
Taxele pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale cresc cu 10,4 la sută în 2025 la Cluj-Napoca, procent aferent indexării cu rata inflației. Impozitul pe clădiri rezidențiale ale persoanelor fizice se stabilește aplicând cota de impozitare de 0,1 la sută asupra valorii impozabile a clădirii stabilite, conform art. 457 alin. 1 din Codul Fiscal.
La această cotă se adaugă procente suplimentare, în funcție de zona de impozitare:
Valoarea impozabilă se reduce în funcție de vechimea clădirii:
Coeficienții de corecție în cazul impozitării în funcție de zonă sunt:
Se vor aplica și cote adiționale pentru clădirile construite fără respectarea legislației în vigoare:
Valorile impozabile ale clădirilor au fost ajustate pentru a reflecta rata inflației de 10,4 la sută, după cum urmează:
Valori impozabile pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de persoane fizice
Din 1 ianuarie 2025, cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale va fi de 0,2 la sută asupra valorii impozabile. La această cotă de impozitare, se adaugă cote adiționale de:
Pentru clădirile nerezidențiale utilizate din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4 la sută asupra valorii impozabile a clădirii.
Pentru mijloacele de transport din Cluj-Napoca, impozitul este calculat în funcție de tipul mijlocului de transport.
Totodată, s-a stabilit o reducere cu 95 la sută a impozitului pentru mijloacele de transport hibride. În cazul unui ataș, impozitul este 50 la sută din impozitul pentru motocicletele respective.