CNAIR are intenția să implementeze un nou sistem prin care șoferii vor fi taxați pe drumurile publice, precum și un tarif special pentru o anumită categorie de mașini. Acest nou sistem va avea în vedere timpul petrecut pe șosea, precum și numărul de kilometri parcurși, conform informațiilor relatate de știripesurse.ro.
Pentru a facilita acest proces, compania a inițiat o licitație publică în valoare de peste 250 de milioane de lei, având ca obiect achiziționarea unui nou sistem de tarifare.
Prin urmare, acest sistem va superviza comisionul de utilizare a infrastructurii rutiere atât pe baza timpului (sub forma unei viniete), cât și pe baza distanței parcurse de către autoturisme.
Potrivit informațiilor publicare de Ziarul Financiar, „noul sistem de tarifare va include un mod de tarifare bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehiculele de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, precum și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport de marfă cu MTMA > 3,5 tone”.
Caietul de sarcini menționează, de asemenea, că pentru autoturisme, autobuze, autocare și autovehicule de transport de marfă cu MTMA ≤ 3,5 tone se va aplica și un comision de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor de munte.
Te-ar putea interesa și: Vești bune pentru români: apare o nouă autostradă! Litoralul se va schimba în totalitate
Licitația are termen de depunere a ofertelor până pe 7 martie 2024. Implementarea software-ului la nivel național va fi ulterior necesară pentru a transforma această schimbare în realitate.
„Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Livrarea de echipamente hardware în 2 centre de date;
- Instalarea şi configurarea echipamentelor hardware în ambele centre de date;
- Livrarea de componente software;
- Instalarea componentelor software în ambele centre de date;
- Analiza, proiectare şi dezvoltarea de module software specifice proiectului;
- Migrarea datelor din vechiul sistem de tarifare pe noul sistem de tarifare;
- Suport tehnic cu durata de 5 ani pentru toate componentele sistemului”, mai arată caietul de sarcini.
CNAIR declară că îşi doreşte ca noua soluţie să fie compatibilă cu cele utilizate deja şi pentru care are competenţe interne:
„CNAIR deţine şi operează un sistem informatic pe platforme software Oracle şi sisteme de operare Linux, pentru care şi-a creat toate competenţele necesare. Clientul plănuieşte să continue dezvoltarea acestui sistem în viitor.
Este în interesul CNAIR să folosească personalul şi resursele materiale existente în favoarea construcţiei şi funcţionării noului sistem de taxare rutieră, fiind avantajos şi din punct de vedere economic prin reutilizarea licenţelor perpetue achiziţionate.”