Vești bune pentru români. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat primul pas spre modernizarea modului în care se contractează și decontează serviciile medicale.
Accesul la serviciile și decontările medicale va fi mult mai ușor. Mai exact, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a început un proces de „optimizare și modernizare a modului în care se realizează contractarea și decontarea serviciilor medicale” în toate domeniile de asistență medicală.
CNAS are în plan să rezolve problema inechității dintre centrele universitare și zonele în care nu există specialiști. În acest sens, s-a aprobat organizarea a două grupuri de lucru, sub îndrumarea a instituției, cu scopul de a elabora proceduri unitare pentru toate casele județene de asigurări de sănătate.
Grupurile de lucru sunt formate cu personal din structurile de specialitate ale CNAS și personal profesionist ale caselor de asigurări de sănătate.
Conform unui comunicat oficial transmis de CNAS, noile proceduri trebuie să răspundă cât mai bine nevoilor asiguraților, în condițiile în care accesul la servicii medicale este diferențiat, la ora actuală, în funcție de județ și localitate.
Vezi și: Proiect inedit pentru elevi. Acces gratuit la concerte, spectacole și instituții culturale
„Inițiativa reprezintă un pas semnificativ către modernizarea și digitalizarea sistemului nostru de sănătate, iar aceste proceduri unitare vor servi ca fundament pentru eficiență și transparență.
Uniformitatea și claritatea în aplicarea legislației peste tot în țară și față de toți asigurații și furnizorii de servicii medicale garantează un acces mai echitabil al cetățenilor la servicii medicale în toate regiunile.
Suntem hotărâți să aducem îmbunătățiri semnificative în domeniul asigurărilor sociale de sănătate și să creăm un sistem care să ofere servicii de cea mai înaltă calitate”, a declarat dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.
„Ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat”, a precizat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a mai explicat că această măsură deja se întâlnește în mai multe locuri din spațiul european.
„Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.