Mai multe modificări au fost făcute cu privire la asigurarea pentru concedii și indemnizații pe bază de contract încheiat cu casa de asigurări, a anunțat miercuri, 15 martie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Toți românii trebuie să știe! Job plătit cu 3.000 de euro și ore suplimentare plătite cu 30%
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, venitul lunar care apare în contractul de asigurare nu are voie să depășească valoarea a trei salarii minime brute pe ţară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină şi lăuzie, conform modificărilor şi completărilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri.
Așadar, venitul din contractul de asigurare, trebuie să fie același cu cel înscris în declarația fiscală care a fost depusă în vederea plății contribuţiei de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declaraţie.
Persoanele fizicie, care nu obțin venituri din salarii, au opțiunea de a încheia opțional un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru concedii şi indemnizaţii medicale. Valoarea acestor indemnizații este stabilit în funcție de venitul lunar care a fost înscris în contract, în baza unei formule de calcul.
„Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de modificare şi completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiţionale, la notificarea Casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizaţiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare”, se arată în comunicat.
CNAS susţine că modificările aduse de actul normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism „echitabil şi unitar” pentru calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării ”eficiente” a fondurilor alocate acestui domeniu.
Alte articole: Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF