Un cod galben de caniculă a fost emis pentru aproape întreaga țară, începând de duminică, 30 iunie, și continuând până luni, 1 iulie. În această perioadă, temperaturile resimțite vor atinge 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, transmite Antena 3 CNN.
În București, prognoza specială indică maxime de până la 38 de grade Celsius. De duminică, de la ora 10:00, până luni, la ora 9:00, vremea va fi extrem de caldă, cu un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în jurul valorii de 36 de grade, iar minimele vor oscila între 18 și 20 de grade. Cerul va rămâne senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Canicula se va intensifica în Capitală de luni, de la ora 9:00, până marți, la ora 9:00, cu maxime de 37-38 de grade și minime de 19-20 de grade. Meteorologii avertizează că disconfortul termic va rămâne ridicat, iar ITU va continua să depășească pragul critic de 80 de unități.
Pentru restul țării, ANM a emis o atenționare de cod galben de caniculă. În regiuni precum Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și Moldova, temperaturile vor fi deosebit de ridicate, atingând 35-36 de grade, cu valori și mai mari pe arii restrânse din sud și est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale. Marți, 2 iulie, în sud-estul și estul țării, canicula va persista, menținând disconfortul termic ridicat.
Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru românii care cumpără apă pe timp de caniculă. Vânzările masive ar putea duce la stocuri mai mici
Pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme, Direcția de Sănătate Publică București recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00 și utilizarea aerului condiționat cu temperatura setată la 5 grade sub cea ambientală.
Ventilatoarele nu sunt recomandate dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. În lipsa aerului condiționat, se recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spații climatizate. Purtarea pălăriilor de soare și a hainelor lejere din fibre naturale, de culori deschise, poate ajuta la reducerea disconfortului termic.
De asemenea, în perioadele de caniculăse recomandă dușuri călduțe, fără uscare completă și consumul regulat de lichide (2-4 litri pe zi), preferabil la fiecare 15-20 de minute, evitând alcoolul și băuturile cu cofeină sau zahăr. Consumul de fructe și legume proaspete este benefic pentru hidratare, la fel ca și o doză de iaurt.
Activitățile fizice intense trebuie evitate, iar persoanele vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilități, trebuie să primească lichide regulat atunci când este caniculă. Scăldatul în locuri neamenajate este descurajat din cauza riscurilor de înec și boli. În plus, este important să se mențină contactul cu vecinii, rudele și cunoștințele în vârstă sau cu dizabilități pentru a monitoriza starea lor de sănătate.
Citește și: Seceta și canicula cresc prețurile de la raft! Se anunță scumpiri în lanț în 2024