- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod galben de ninsori în România. ANM anunță zonele afectate

30 Sep, 09:18 • Bumbeneci Diana
ANM a emis Cod Galben de ninsoare. Zonele vizate până pe 1 octombrie.
Cod galben de ninsori în România. ANM anunță zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ploi și ninsori pentru mai multe regiuni ale țării, valabilă până marți, 1 octombrie. Regiunile afectate includ Moldova, Dobrogea și părți din Muntenia, precum și zonele montane din Carpații Orientali și Meridionali, unde se așteaptă ninsori la altitudini mari.

Cod galben de ploi intense: În Moldova, Dobrogea și estul și centrul Munteniei, se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, cu acumulări de 25-40 l/mp, iar local, se pot depăși 50 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, cu rafale între 50 și 70 km/h, amplificând senzația de frig și contribuind la disconfortul termic.

Cod galben de ninsoare: La altitudini de peste 1700 de metri în Carpații Orientali și Meridionali, se vor semnala lapoviță și ninsoare, însoțite de vânt puternic, cu rafale de 70-90 km/h, care pot crea viscol și condiții dificile pentru deplasare.

Prognoza pentru București
În București, vremea va fi închisă și răcoroasă în intervalul 30 septembrie – 1 octombrie, cu ploi temporare. Cantitățile de apă vor fi moderate, între 10 și 15 l/mp. Maximele vor ajunge la aproximativ 16 grade Celsius, iar minimele între 9 și 11 grade Celsius. Vântul va fi slab până la moderat, adăugând un sentiment de frig pe parcursul zilei.

Elena Mateescu, șefa ANM, a precizat că, deși s-au înregistrat temperaturi ridicate în zilele anterioare, o răcire bruscă va aduce fenomene de iarnă la altitudini înalte. Avertizările meteo ar putea fi extinse, cu posibile coduri portocalii sau chiar coduri roșii în sudul Moldovei și nord-estul Munteniei, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice severe.

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie
COD : ROSU
Ziua/luna/anul: 29-09-2024 Ora : 10:00 Nr. mesajului:1
Intervalul : conform textelor;
Zonele afectate : conform textelor și hărții;
Fenomene : conform textelor;
Mesaj :

MESAJ 1/2

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului
Zone afectate: cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

Citește și:Meteo 30 septembrie – 2 octombrie. Zile de iarnă în România

ninsori
ninsori

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene și zone vizate: ninsori și intensificări ale vântului la altitudini în general de peste 1700 m în Carpații Orientali și Meridionali

În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului
Zone afectate: Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp.
Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 30 septembrie, ora 00 – 30 septembrie, ora 09
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente
Zone afectate: județul Galați

În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp.

Vezi și:Calendar ortodox octombrie 2024. 10 mari sărbători au loc în această lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult