- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod galben de vijelii în jumătate din țară: ANM anunță zonele afectate de ploi torențiale

05 Oct, 11:21 • Bumbeneci Diana
Meteorologii de la ANM au emis cod galben de ploi și vijelii în jumătate de țară. Zeci de județe vor fi afectate.
Cod galben de vijelii în jumătate din țară: ANM anunță zonele afectate de ploi torențiale

Ploile se vor dezlănțuit din nou în România, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o nouă atenţionare Cod galben de averse, valabilă până duminică la prânz în jumătate din ţară, precum o informare de ploi moderate cantitativ, ce vizează toate regiunile, până luni dimineaţa.

Cod galben de ploi și vijelii

Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 octombrie, ora 15:00 – 6 octombrie, ora 12:00, Codul galben de averse va fi în vigoare în zone din Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sud-estul Transilvaniei.

Ploile vor avea caracter torenţial, izolat fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi de grindină. În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor fi de 20 – 30 l/mp şi, izolat, de peste 40 – 50 l/mp.

De asemenea, în intervalul 5 octombrie, ora 10:00 – 7 octombrie, ora 10:00, va fi în vigoare o informare de ploi moderate cantitativ. Astfel, sâmbătă, va ploua în majoritatea regiunilor, iar duminică şi duminică spre luni (6 şi 7 octombrie), mai ales în jumătatea de est a teritoriului.

În plus, vor fi averse, însoţite pe spaţii mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 15 – 25 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40 – 50 l/mp.

Vezi și: Meteo de weekend. ANM anunță cum va fi vremea până pe 7 octombrie

alerta de cod galben de ploi și vijelii
alerta de cod galben de ploi și vijelii

Cum va fi vremea sâmbătă în România

Potrivit meteorologilor ANM,  în prima zi de weekend, sâmbătă, vremea va fi în general instabilă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Mai ales după-amiaza și noaptea, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei, vor fi averse însemnate cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

Ploile vor avea și caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină. Averse pe arii mai restrânse și la intensități mai mici, se vor semnala ziua în jumătatea vestică, iar noaptea în extremitatea de sud-est a țării. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi în scădere în vest, nord și parțial în centru și se vor situa peste mediile climatologice specifice datei în rest, astfel că, la nivel național se vor încadra, în general, între 17 și 28 de grade; minimele termice vor fi cuprinse între 8 și 20 de grade. Pe areale mici se va forma ceață.

Meteo București

Vremea se va menține caldă, dar va deveni instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate după-amiaza și noaptea, când vor fi averse și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

Citește și:Marcel Ciolacu, mesaj de interes național pentru români. „Totul acum este despre economie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult