Cod rutier 2023. Conducătorii auto care circulă cu autovehicule cu ITP-ul expirat riscă sancțiuni uriaşe. Amenzile pentru această contravenție se încadrează în clasa IV de sancțiuni, variind între 1.305 și 2.900 lei, potrivit Codului Rutier.
Vehiculele rutiere înmatriculate au dreptul să circule numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică, conform OG nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin OG nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005.
În plus, atunci când ITP-ul expiră sau este anulat, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului. Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul primeşte aviz favorabil la inspecţia tehnică periodică.
Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.
ITP-ul se poate face în stații autorizate sau în reprezentanțe R.A.R., conform legislației în vigoare. Pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate sau înregistrate se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare. Excepţie fac maşinile autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, şenilatele, tramvaiele, vehiculele cu tracțiune animală.
Circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu au primit aviz tehnic, a celor care nu au asigurare de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor cu ITP expirat sau anulat este strict interzisă.
ITP-ul expirat este considerat contravenție. În acest caz, poliţiştii de la Rutieră pot da amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni: între 9 şi 20 puncte de amendă. Punctul de amendă este de 145 lei şi în 2023, după ce valoarea acestuia a fost plafonată. Prin urmare, amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.
În cadrul unei inspecții tehnice periodice se verifică noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. Totodată, mai este analizată integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor.
Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau periculoase, nu trec de inspecție, proprietarii fiind obligaţi să remedieze problemele constatate în cel mult 30 de zile.
Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face:
Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului, dar şi în funcţie de service-ul ales. În general, acesta este cuprins între 110 și 200 de lei.
Citeste si Cod rutier 2023. Care este alcoolemia de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal
Pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 ajunge la 120-150 de lei. Pentru mașini 4×4 sau autoutilitare, prețul poate varia între 160 și 200 de lei. Pentru motociclete şi mopede, ITP-ul are un preţ cuprins între 80 și 100 de lei.