Cod rutier 2023. Un nou semn de circulație le dă bătăi de cap șoferilor. Cei care nu respectă indicațiile pot primi amenzi considerabile. Acesta a apărut recent pe drumurile publice din România, dar posesorii de permis nu știau de exitența sa, putând duce la accidente rutiere.
Anul trecut, mai multe semne de circulație au fost implementate pe drumurile publice din România, printre care indicatoare și marcaje rutiere conforme Codului Rutier. Acest nou indicator îi poate dezorienta pe șoferi deoarece poate fi confindat ușor cu alte marcaje, ceea ce înseamnă că nu îl vor respecta și vor fi sancționați cu amendă deoarece nu știu ce să facă atunci când îl întâlnesc.
Citește și: Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis
Acest semn poate fi confundat cu un sens giratoriu, dar scopul acestuia este de a presemnaliza o amenajare rutieră ce oferă posibilitatea de întoarcere a vehicului. Indicatorul auto poate fi întâlnit pe drumurile publice în locurile în care șoferii pot utiliza manevra de întoarcere.
Șoferii trebuie să sporească atenția deoarece indicatorul nu anunță un sens giratoriu, adică prioritatea de trecere față de șoferii care vin din sens opus nu se aplică. În momentul întoarcerii, conducătorul auto care întâlnește acest semn va trebui să acorde prioritate celorlalți șoferi care vin din sens opus. Codul Rutier menționează că acesta reprezintă „Presemnalizarea unei amenajări rutiere care permite întoarcerea vehiculului”.
În momentul în care conducătorul auto se apropie de intersecție, acesta va trebui să reducă viteza suficient cât să îi permită oprirea în cazul în care este necesar pentru a acorda prioritate de trecere șoferilor care vin din sens opus.
Presemnalizarea unei amenajări rutiere ce permite întoarcerea vehiculului
Codul Rutier menționează mai multe tipuri de indicatoare și marcaje rutiere după cum urmează:
Pentru a evita amenzile de la Poliția Rutieră, şoferii din România au dezvoltat un fel de avertizare ce foloseşte semnalale luminoase ale maşinii, cunoscute ca și flash-uri. De cele mai multe ori, șoferii care văd echipaje de poliție fie cu radar, fie fără radar, îi atenționează pe șoferii din sens opus cu flash-uri, aceștia din urmă știind ce urmează pe drum. De asemenea, șoferii mai apelează un fel de flash-uri, acestea fiind folosite pentru șoferul din față, mai ales când acesta este mai atent la telefon decât la semafor. Claxonul este cel mai uzitat instrument de la bord în jungla urbană a şoferilor, dar semnele sunt mult mai numeroase.
Vedem diverse situatii in trafic si vedem un limbaj non-verbal al soferilor pe care se intampla sa nu-l descifram mereu. Iata 10 semne specifice soferilor si ce inseamna ele. Dar si cum sa te comporti in aceste cazuri, relatează romaniatv.net.