Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă referitoare la circulaţia pe drumurile publice. Această lege adaugă și completează normele privind semnalizarea rutieră, iar de asemenea, instituie noi sancţiuni pentru administratorii drumurilor publice, transmite Agerpres.
Potrivit actului normativ, administratorii de drumuri publice sunt obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum și marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare. Cei care au aceste obligații trebuie, de asemenea, să ceară acordul Poliției.
În plus, conform noii legi, administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul sau executantul lucrărilor, are obligația să semnalizeze adecvat, în cel mai scurt timp posibil, orice obstacol sau lucrare aflată pe platforma drumului, care îngreunează sau amenință siguranța circulației, conform reglementărilor tehnice specifice pentru semnalizarea temporară, și să întreprindă toate măsurile necesare pentru înlăturarea acestora.
Citește și: S-a dat legea! Șoferii nu vor mai putea scăpa de amenzile primite în străinătate
Conform legislației, autoritățile publice locale sunt obligate să amenajeze stațiile mijloacelor de transport public de persoane, dotate cu alveole sau refugii, cu avizul Poliției Rutiere și în conformitate cu normele tehnice specifice.
De asemenea, conform legii, vehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, vehiculele de însoțire a acestora, precum și cele destinate transportului de mărfuri și/sau deșeuri periculoase trebuie să fie echipate conform reglementărilor în vigoare. Aceste vehicule trebuie să fie dotate cu semnale speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar șoferii acestora sunt obligați să le mențină funcționale pe toată durata deplasării pe drumurile publice.
În situația accidentelor rutiere soldate cu decesul sau rănirea corporală a unei sau mai multor persoane, polițistul desemnat să investigheze la fața locului este obligat să menționeze în documentele de constatare existența sau absența semnalizării de pe drumurile publice și să evalueze calitatea acesteia. În cazul accidentelor soldate doar cu daune materiale, aceste sarcini sunt atribuite polițistului responsabil cu soluționarea incidentului, doar dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită constatarea absenței semnalizării rutiere sau a eventualelor deficiențe ale acesteia.
Potrivit legii recent promulgate, constituie contravenții nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, în conformitate cu standardele și reglementările tehnice aplicabile, precum și neînlăturarea obstacolelor care reduc vizibilitatea conducătorilor auto la trecerile la nivel cu calea ferată.
De asemenea, se consideră contravenții nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor în zona drumului public și neglijarea asigurării stării de viabilitate a oricărui element de pe drumurile publice, conform normelor tehnice în vigoare, precum și omisiunea în a lua măsuri pentru înlăturarea obstacolelor de pe aceste elemente.
Citește și: Categoria de șoferi care va plăti mai mult pentru asigurarea RCA. Se schimbă legea!