Cod rutier 2024. Spre exemplu, în anul 2022, s-au înregistrat peste 1.250 de accidente cu trotinete electrice, iar 155 dintre acestea au fost grave. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în 2022, numărul accidentelor grave s-a dublat față de anul 2021, înregistrându-se opt decese și 131 de persoane grav rănite, potrivit ziarulunirea.ro
Principala cauă a producerii accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice este nerespectarea regulilor de circulație de către cei care le utilizează. Aproximativ 9 din 10 incidente au loc din cauza vitezei neadaptate, neacordării de prioritate, neasigurării la schimbarea direcției de mers sau circulației pe sens opus.
Noul Cod rutier aprobat de Parlament introduce reguli stricte pentru cei care utilizează trotinetele. Astfel, este obligatoriu ca cel care se deplasează cu acest mijloc de transport să poarte cască de protecție și să aibă încheiată asigurare de răspundere civilă față de terți și purtarea căștii de protecție. Pentru ca aceste reglementări să fie implementate este necesară examinarea Comisiei de Transport. Ulterior, modificările aduse Codului rutier trebuie să primească votuld ecisiv al Senatului.
Citeste si Șampoane toxice în Europa! Produsele periculoase au fost descoperite în magazine
Primele reglementări pentru trotinetele electrice au fost introduse în 2019, iar în 2021 au fost aduse modificări pentru a limita viteza maximă la 20 km/h și la 6 km/h în zonele pietonale. Totuși, numărul accidentelor în care au fost implicate trotinete a rămas în continuare foarte ridicat, din acest motiv simțindu-se nevoia introducerii de noi reglementări mai dure.
Noile reglementări prevăzute în Codul rutier fac referire și la dotările trotinetelor electrice. Aceste specificații tehnice sunt stabilite de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor. Astfel, trotinetele trebuie să aibă frâne pe ambele roți, să nu aibă scaune și să aibă un motor electric cu o putere maximă de 0,5 kilowați. De asemenea, acestea trebuie să fie dotate cu dispozitive de avertizare acustică și cu un regulator de viteză și trebuie să aibă marcajul CE, conform Directivei 2006/42/CE.
Aceste mijloace de transport sunt permise doar în orașe, imita de viteză fiind de maximum 50 km/h. De asemenea, nu este permisă deplasarea trotinetelor pe trotuare, piste de biciclete și drumuri extraurbane. Trotinetele trebuie să circule într-un singur rând, iar conducătorii trebuie să aibă ambele mâini libere, cu excepția cazului în care semnalizează o manevră. Parcarea pe trotuar este permisă doar în zonele special desemnate de primării.
De asemenea, cel care se deplasează cu trotineta nu are voie să transporte alți pasageri sau animale. Nerespectarea culorii roșu a semaforului poate avea drept consecință confiscarea trotinetei.