- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod rutier 2024. Noi reglementări privind deplasarea pe trotinete electrice. Dotări obligatorii

19 Oct, 08:20 • Stefan Simion
Trotinetele electrice au devenit un mijloc de transport foarte practic în ultimii ani, mai cu seamă în orașele aglomerate, unde pierdutul orelor în trafic este la ordinea zilei. Însă, odată cu amploarea luată de folosirea acestui mijloc de transport, a crescut și numărul accidentelor în care sunt implicate trotinetele.
Cod rutier 2024. Noi reglementări privind deplasarea pe trotinete electrice. Dotări obligatorii

Cod rutier 2024. Spre exemplu, în anul 2022, s-au înregistrat peste 1.250 de accidente cu trotinete electrice, iar 155 dintre acestea au fost grave. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în 2022, numărul accidentelor grave s-a dublat față de anul 2021, înregistrându-se opt decese și 131 de persoane grav rănite, potrivit ziarulunirea.ro

Principala cauă a producerii accidentelor în care sunt implicate trotinete electrice este nerespectarea regulilor de circulație de către cei care le utilizează. Aproximativ 9 din 10 incidente au loc din cauza vitezei neadaptate, neacordării de prioritate, neasigurării la schimbarea direcției de mers sau circulației pe sens opus.

Cod rutier 2024. Noi reglementări privind deplasarea pe trotinete electrice

Noul Cod rutier aprobat de Parlament introduce reguli stricte pentru cei care utilizează trotinetele. Astfel, este obligatoriu ca cel care se deplasează cu acest mijloc de transport să poarte cască de protecție și să aibă încheiată asigurare de răspundere civilă față de terți și purtarea căștii de protecție. Pentru ca aceste reglementări să fie implementate este necesară examinarea Comisiei de Transport. Ulterior, modificările aduse Codului rutier trebuie să primească votuld ecisiv al Senatului.

Citeste si Șampoane toxice în Europa! Produsele periculoase au fost descoperite în magazine

Primele reglementări pentru trotinetele electrice au fost introduse în 2019, iar în 2021 au fost aduse modificări pentru a limita viteza maximă la 20 km/h și la 6 km/h în zonele pietonale. Totuși, numărul accidentelor în care au fost implicate trotinete a rămas în continuare foarte ridicat, din acest motiv simțindu-se nevoia introducerii de noi reglementări mai dure.

Cod rutier 2024. Dotări obligatorii în cazul trotinetelor

Noile reglementări prevăzute în Codul rutier fac referire și la dotările trotinetelor electrice. Aceste specificații tehnice sunt stabilite de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor. Astfel, trotinetele trebuie să aibă frâne pe ambele roți, să nu aibă scaune și să aibă un motor electric cu o putere maximă de 0,5 kilowați. De asemenea, acestea trebuie să fie dotate cu dispozitive de avertizare acustică și cu un regulator de viteză și trebuie să aibă marcajul CE, conform Directivei 2006/42/CE.

Aceste mijloace de transport sunt permise doar în orașe, imita de viteză fiind de maximum 50 km/h. De asemenea, nu este permisă deplasarea trotinetelor pe trotuare, piste de biciclete și drumuri extraurbane. Trotinetele trebuie să circule într-un singur rând, iar conducătorii trebuie să aibă ambele mâini libere, cu excepția cazului în care semnalizează o manevră. Parcarea pe trotuar este permisă doar în zonele special desemnate de primării.

Citeste si Salarii colosale la Apele Române, instituția care administrează apele de pe domeniul public și digurile împotriva inundațiilor. Sporuri uriașe pentru angajații care lucrează cu fonduri europene

De asemenea, cel care se deplasează cu trotineta nu are voie să transporte alți pasageri sau animale. Nerespectarea culorii roșu a semaforului poate avea drept consecință confiscarea trotinetei.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult