Cod rutier 2025. Viteza scade și mai mult atunci când asfaltul este acoperit de gheață sau polei. Administratorul drumului este cel care decide limita de viteză atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. Dacă, însă, acesta nu face acest lucru, atunci se mențin regulile generale, scrie promotor.ro
Chiar și așa, legea prevede că toți conducătorii auto au obligația de a adapta viteza la condițiile meteo.
Potrivit Codului rutier, pe un drum public, chiar și acoperit cu zăpadă, se poate circula cu:
Dacă, însă, asfaltul este alunecos sau acoperit cu strat de zăpadă, aderența nu mai este la fel de bună ca atunci când asfaltul e uscat. Astfel, șoferul este obligat să-și adapteze viteza la condițiile de drum, chiar dacă administratorul drumului nu a impus nicio restricție.
„Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei)! Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă! […]
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile! Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă!
Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor! Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţă redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite”, recomandă IPJ Prahova.
Citeste si Cod rutier 2024. Noi reglementări privind deplasarea pe trotinete electrice. Dotări obligatorii
În afara localităților, vitezele maxime pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule sunt: