Codul drepturilor și obligațiilor studentului vine cu opt noutăți. Respectarea prevederilor din Cod va fi monitorizată de fiecare universitate în parte, aceasta fiind parte a sistemului de asigurare a calităţii, precizează Ministerul Educației într-o postare pe pagina de Facebook.
Printre acestea, dreptul studenților de a participa la maximum opt ore de cursuri zilnic, dar și acela de a nu fi supra-taxați dacă trec de la locurile cu taxă la cele bugetate. Referitor la taxele de școlarizare, codul prevede faptul că studenţii au dreptul de a cunoaşte mecanismele prin care se stabilesc acestea, precum şi alte taxe percepute de universitate, în conformitate cu Carta universitară.
În plus. studenţii au dreptul să fie informaţi cu privire la numărul, tipul şi cuantumul fiecărei taxe practicate de instituţiile de învăţământ superior. Cuantumul taxelor este aprobat de Senatul universitar şi publicat pe site-ul instituţiilor de învăţământ superior cu cel puţin trei luni înainte de începutul fiecărui an universitar.
O prevedere aparte în Codul drepturilor și obligațiilor studentului face referire la drepturile studeților cu dizabilităţi. În acest sens, universităţile elaborează un Plan de intervenţie specializată.
O altă noutate o reprezintă faptul că un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de cinci ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.
Redăm, mai jos, principalele opt noutăți din codul supus dezbaterii în Parlament:
Citeste si Primul oraș mare din România care le oferă studenților gratuitate la transportul în comun!