- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CODUL ROȘU a fost extins! Harta zonelor afectate de caniculă severă zilele următoare

15 Jul, 07:59 • Bumbeneci Diana
Administrația Națională de Meteorologie anunță extinderea codului roșu de caniculă și în perioada următoare. Vor fi zile de foc în România.
CODUL ROȘU a fost extins! Harta zonelor afectate de caniculă severă zilele următoare

O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei. Restul țării se află sub cod roșu, anunță meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie.

România nu scapă de caniculă

„În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, transmit meteorologii.

Pentru luni şi marţi a fost emisă o avertizare cod roşu, zona afectată de caniculă extinzându-se. Zonele afectate sunt Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei

„În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, anunţă ANM.

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Cum va fi vremea

Luni, în țară, valul de căldură va fi persistent şi intens, va fi caniculă în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade; noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, astfel că minimele termice vor fi cuprinse în general între 17 şi 28 de grade (cu valori mai mici în zonele depresionare). Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, însă în a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului pe arii restrânse în zonele montane, cu precădere în cele vestice şi nordice şi izolat în Crişana şi Maramureş. Cantităţile de apă pot depăşi punctiform 15…20 l/mp.

BUCURESTI

Valul intens de căldură va persista. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 21…23 de grade. Disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Cod roșu de caniculă
Cod roșu de caniculă

Marți, în țară

Valul de căldură va fi în continuare persistent şi intens, va fi caniculă în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade; noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, astfel încât minimele termice vor fi cuprinse în general între 18 şi 27 de grade (cu valori mai mici în zonele depresionare). Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, însă în a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii restrânse la munte şi în nord-vestul teritoriului şi izolat în sud-est.

BUCURESTI

Valul de căldură va fi în continuare intens. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 21…23 de grade. Disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Miercuri, în țară

Valul de căldură se va menţine intens, va fi caniculă în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 32 şi 42 de grade, iar noaptea va fi tropicală în majoritatea zonelor, astfel încât minimele termice vor fi cuprinse în general între 17 şi 27 de grade (cu valori mai mici în zonele depresionare). Cerul va fi variabil, iar după-amiaza şi seara vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local la munte, în vestul, nordul şi centrul ţării şi cu totul izolat în rest. Cantităţile de apă vor fi izolat mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină şi vijelii.

BUCURESTI

Valul intens de căldură se va menţine, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Citește și: Canicula schimbă mentalitatea românilor – tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult