- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul rutier 2024. Amendă pentru pasagerii care stau pe locul din dreapta șoferului. E complet interzis să facă asta

12 Jul, 18:43 • Bocioacă Bianca
Amendă pentru pasagerii care stau pe scaunul din dreapta șoferului. Ce nu au voie să facă în niciun caz. Riscurile la care se supun.
Codul rutier 2024. Amendă pentru pasagerii care stau pe locul din dreapta șoferului. E complet interzis să facă asta

Amendă pentru pasagerii care stau pe scaunul din dreapta șoferului. Ce spune legea și ce nu au voie să facă niciodată.

La drumurile care durează câteva ore bune, sunt cazuri în care pasagerul din dreapta își întinde picioarele pe bordul mașinii pentru a se relaxa sau pasagerii din spate se întind pe banchetă în diferote poziții. În cazul unui accident, pozițiile inadecvate pot fi extrem de periculoase.

Citește și: Reguli noi pentru şoferi. Ce se întâmplă dacă primesc amendă şi refuză primirea procesului-verbal

Eficacitatea sistemelor de siguranță pasivă și activă ale mașinilor nu sunt eficace în caz de accident decât dacă pasagerii stau într-o poziție corectă.

Amendă pentru pasagerii care stau cu picoarele pe bord

De exemplu, în Spania, pasagerii care călătoresc cu picioarele pe bord riscă o amendă de 80 de euro. În Spania trăiesc 1.000.000 de români și sute de mii de turiști români își petrec concediile aici.

Dacă, de exemplu, o persoană stă sucită în scaun, centura de siguranță nu poate susție cirect corpul în caz de impact, persoana riscând să gliseze pe sub aceasta.

Una dintre cele mai pericolase poziții în caz de accident este considerată, în urma mai multor teste de impact realizate, cea în care pasagerul de lângă șofer își întinde picioarele pe planșa de bord a mașinii.

Citește și: Cât costă taxa de drum în Bulgaria în 2024 și unde o poți plăti. Ce amendă riști pentru neplată

Un filmuleț realizat de specialiștii TCS (Elveția), ADAC (Germania) și ÖAMTC (Austria) arată că întinderea picioarelor pe bord poate fi fatală. Ea împiedică deschiderea corectă a airbag-ului și împinge picioarele spre cap, „pliind” pasagerului și expunându-l la lovituri extrem de grave, scrie epitesti.ro.