- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul Rutier 2024. Categoria de români care poate obţine permisul auto fără a mai face şcoala de şoferi

19 Jun, 08:42 • Adrian Popovici
Codul Rutier permite românilor care au un permis auto care nu poate fi echivalat cu permisul românesc să dea examenul auto fără a mai face pregătirre teoretică și practică.
Codul Rutier 2024. Categoria de români care poate obţine permisul auto fără a mai face şcoala de şoferi

Vești bune pentru o categorie de români! Executivul a anunțat o serie de schimbări la Codul Rutier în 2023 care oferă unei categorii posibilitatea de a obține permise auto fără a mai fi nevoie să treacă prin pregătirea teoretică și practică din școala de șoferi, după cum transmite Antena 3 CNN.

Guvernul României a modificat Codul Rutier în a doua parte a anului trecut, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), aducând schimbări semnificative menite să simplifice viața șoferilor români. Printre aceste modificări se numără și eliminarea obligativității absolvirii unei școli de șoferi pentru o anumită categorie de români

După cum stabilește Codul Rutier după modificarea, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, au acum posibilitatea de a se înscrie direct la examenul practic pentru obținerea documentului românesc, fără a mai fi nevoie să urmeze cursurile unei școli de șoferi.

Codul Rutier le oferă unor români posibilitatea de a lua permisul fără a mai face școala auto
Codul Rutier le oferă unor români posibilitatea de a lua permisul fără a mai face școala auto

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să facă șoferii care vor să conteste o amendă rutieră în 2024. Ce trebuie să conțină procesul verbal

Cum se modifică Codul Rutier?

În urma adoptării Ordonanței nr. 29/2023, care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, persoanele menționate nu vor mai fi nevoite să achite taxele aferente și să piardă timp la cursurile unei școli de șoferi. Această schimbare din Codul Rutier vine în sprijinul cetățenilor care, deși dețin un permis valid dintr-o altă țară, nu pot efectua preschimbarea acestuia cu un permis românesc din diverse motive.

După obținerea permisului de conducere românesc, permisul emis în străinătate se va remite autorităților din statul emitent. Acest proces va fi gestionat de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, care vor informa autoritățile străine că titularul a obținut un nou permis în România, conform cerințelor din Codul Rutier național.

Aceste modificări legislative sunt parte din eforturile continue ale MAI de a simplifica și eficientiza procedurile administrative pentru cetățenii români, oferindu-le mai multă flexibilitate și reducând barierele birocratice. Astfel, Codul Rutier stabilește că românii care au obținut permisul de conducere într-o altă țară și care nu îl pot preschimba cu unul românesc, vor putea susține examenul auto fără să fie obligați să facă școala de șoferi, beneficiind de o procedură mai simplificată și mai accesibilă.

Citește și: Modificări importante în Codul Rutier. Șoferii români care trebuie să-și schimbe permisul la 2 ani