Privilegiul de a te putea urca la volanul unei mașini vine și cu o serie de obligații care trebuie respectate. Asta înseamnă că șoferii au obligația de a respecta regulile de circulație, prevăzute în Codul Rutier. O greșeală în trafic te-ar putea lăsa fără permis de conducere și, în plus, îți poate atrage sancțiuni usturătoare, notează Cancan.
Circularea cu viteză peste limita admisă pe drumurile publice este una dintre greșelile frecvent întâlnite la conducătorii auto, iar consecințele pot fi severe. Dacă depășește semnificativ limita de viteză, șoferul risca să rămână fără permisul auto și să primească o amendă proporțională cu excesul de viteză. De exemplu, depășirea cu 50 km/h poate atrage suspendarea permisului și o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.
Atunci când vorbim despre consecințele depășirii limitelor de viteză, șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că polițiștii tind să le trateze în mod diferit, fiind obligați să dea amenzi mai mari atunci când limita este cu mult peste cea din Codul Rutier. Astfel, pentru o depășire cu 10 până la 20 km/h, șoferul se poate aștepta la o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei. Dacă depășește limita cu 21 până la 30 km/h, amenda se situează între 660 și 825 de lei.
O depășire a vitezei legale între 31 și 40 km/h poate duce la o amendă cuprinsă între 990 și 1.320 de lei pentru șoferi. Situația devine și mai gravă atunci când depășirea depășește 41 de km/h, amenințând atât cu suspendarea permisului pentru 90 de zile, cât și cu o amendă între 1.485 și 3.300 de lei. Dacă depășirea atinge 70 de km/h sau mai mult, permisul este suspendat pentru 120 de zile, iar amenda rămâne în aceeași plajă de valori, între 1.485 și 3.300 de lei. Aceste penalități urmăresc să descurajeze încălcările grave ale regulilor de circulație și să încurajeze respectul pentru siguranța rutieră.
Te-ar putea interesa și: Cât costă revizia sistemului de climatizare din mașină. Costuri suplimentare pentru șoferi
Potrivit Codului Rutier, există diverse circumstanțe care pot duce la suspendarea permisului de conducere. Cu toate acestea, în conformitate cu legislația, nu poți pierde dreptul de a conduce decât dacă nu ai mai fost la volan timp de doi ani. Autoritățile competente și instanțele de judecată au autoritatea de a anula permisul în cazul comiterii unor infracțiuni grave. Titi Aur a oferit sfaturi pentru persoanele care, deținând permis auto, au condus o perioadă și apoi au renunțat complet la conducere pentru câțiva ani.
„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini.
Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, a declarat fostul campion de raliuri.
Citește și: Ce reprezintă acest indicator auto misterios. Mulţi şoferi nu cunosc ce semnificaţie are