Ministerul Sănătății ia inițiativă în contextul în care multe medicamente uzuale pot duce la erori la testele rapide utilizate de agenții Poliției Române, deși nu influențează în mod real comportamentul șoferului.
Astfel, va fi elaborată o listă cu substanțe care pot da rezultare fals pozitive, în care se vor regăsi și medicamente eliberate pe bază de rețetă, cât și unele care se pot achiziționa fără reetă din farmacii.
Spre exemplu, medicamentele folosite pentru tratarea răcelii și gripei, care conțin pseudofedrină, pot apărea pe lista neagră. Substanța se află în aceeași clasă cu metameftaminele, ceea ce poate duce la erori la testele antidrog, chiar dacă nu afectează capacitatea de a conduce.
Medicamentele pe bază de paracetamol sau ibuprofen, combinate cu pseudoefedrină, dar și substanțele de decongestionare nazală care conțin această substanță, se numără printre cele mai frecvente exemple, potrivit Stirile Pro TV.
Chiar dacă aceste medicamente nu au un efect major asupra capacității de a conduce, rezultatele testelor pot ieși fals pozitive din cauza faptului că testele antidrog utilizate de Poliția Română nu sunt calibrate, așa cum se întâmplă în alte țări. De exemplu, în Germania și Franța există un prag de minim 10 nanograme pe milimitru pentru codeină, sub care consumul ocazional nu este considerat un pericol. În România, astfel de praguri nu sunt stabilite astfel de praguri clare.
O altă problemă este cea legată de pacienții care urmează tratamente cronice cu medicamente care conțin substanțe precum benzodiazepine, opioide sau codeină. Acestea pot afecta capacitatea de a conduce dacă sunt consumate în doze mari sau în anumite combinații. Însă, în doze mici, ele sunt sigure pentru utilizare, iar pacienții cărora le-au fost prescrise de medic nu ar trebui să se confrunte cu probleme la volan.
Citește și: Panică printre șoferi! Zeci de mașini vandalizate în București și un mesaj misterios scrijelit pe capote
Cu toate astea, în lipsa calibrării corecte a aparatelor de testare, există riscul ridicat ca acești pacienți să fie confundați cu infractorii și să fie trași la răspundere pe nedrept.
„Am luat o pastilă pentru că am avut o durere de cap. Testul va fi pozitiv la o cantitate infinitezimală dintr-o substanță care are un potențial de a modifica comportamentul, dar doar la concentrații mult mai mari decât o singură administrare. Pe de altă parte, problema apare și la pacienții care urmează tratamente cronice. Testul de laborator a confirmat prezența unei substanțe și acești pacienți. Se vor trezi că sunt de fapt, niște infractori și tratați ca atare dosar penal și judecați pentru așa zisa incapacitatea de a șofa, care în realitate nu există”, subliniază medicul Gabriel Gorun, potrivit sursei citate.
Ministerul Sănătății lucrează în prezent la extinderea listei de medicamente care pot influența capacitatea de a șofa. Pe aceasta vor fi trecute câteva sute de medicamente.