Codul Rutier 2025. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circuli cu mașina pe un drum acoperit cu zăpadă sai gheață. Șoferii care nu au cauciucuri speciale pot fi sancționați și rămân fără certificatul de înamtriculare al mașinii. În anumite situații, această sancțiune poate fi aplicată și șoferilor care folosesc anvelope all-season.
Citește și: Codul Rutier 2025. Șoferii care atârnă cruciulițe și icoane în parbriz riscă amenzi uriașe
Fie că ai anvelope de iarnă, all-season sau de vară, șoferii pot fi sancționați dur dacă nu le schimbă la timp. Legea stabilește o serie de reguli clare în ceea ce privește tipul de cauciucuri și gradul de uzură. Dacă anvelopele de iarnă sunt foarte uzate, acestea își pierd aderența și devin foarte periculoase.
Astfel, șoferii care sunt prinși că folosesc anvelope all-season care s-au tocit excesiv riscă o amendă de 4.050 de lei. Talonul auto va fi reținut până când șoferii dovedesc că au schimbat cauciucurile.
Nivelul de uzură al anvelopelor poate fi determinată simplu, printr-o verificare vizuală a înălțimii profilului, adică a benzii de rulare care calcă pe șosea. La anvelopele noi, banda de rulare are 9 – 11 mm înălțime. Cu cât mergi mai mulți kilometri, cu atât cauciucul se macină și se micșorează.
La baza profilului se află mai multe linii de ghidaj transversale. Când anvelopa all-season s-a uzat și aceste linii de ghidaj sunt aproape de partea de sus a profilului, cauciucul trebuie înlocuit.
Dacă uzura a atins niveul liniilor de ghidaj se consideră că a fost depășită limita legală, iar șoferii riscă să fie amendați. Legislația rutieră nu permite circulația cu anvelope uzate, indiferent de sezon. Regula se aplică tutror tipurilor de cauciucuri, scrie promotor.ro.