Codul Rutier ar putea suferi modificări, după ce un grup de parlamentari din partea USR a depus un proiect de lege prin care sunt modificate prevederile care reglementează circulația în sensul giratoriu. Dacă proiectul va fi votat, șoferii vor întâmpina schimbări, notează Fanatik.
Proiectul de modificare a Codului Rutier face referire la clarificarea unor prevederi aparent neclare ce fac referire la circulația în sensurile giratorii. Este vorba despre prevederile care au dus la o aplicare neunitară a legii și, mai ales, la sancționarea cu amendă a unor șoferi, în timp ce alții nu au fost sancționați. Se crede că amenzile se aplică în funcție de cum interpretează legea polițistul care se ocupă de constatarea faptei.
Mai exact, deputatul Mihai Botez, cel care a redactat textul inițiativei legislative, a transmis că este de părere că actuala formă a Codului Rutier nu este clară în ce privește situația conducătorilor auto care ies din sensul giratoriu de pe banda a doua și care riscă să fie amendați în baza unui temei legal șubred și interpretabil.
Articolul 55 din actualul Codul Rutier include sensurile giratorii în rândul intersecțiilor dirijate. De asemenea, articolul 57, alineatul 4, prevede că „în intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.”
„Acest drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie are mai multe intersecţii succesive cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Dacă am considera că sensul giratoriu în sine este o intersecţie, ar trebui să contrazicem matematica, care este o ştiinţă logică şi exactă. De altfel, analizând un sens giratoriu aflat pe o singură arteră rutieră, nu putem spune că acea arteră se intersectează cu ea însăşi”, scrie deputatul USR în expunerea de motive.
Mihai Botez a mai transmis în textul său și faptul că pe rolul instanțelor de drept civil, au ajuns cazuri în care șoferi au contestat amenzile primite pentru că au ieșit din giratoriu pe la a doua ieșire, de pe banda a doua, iar judecătorul le-a dat dreptate.
„Spre exemplu, una dintre hotărârile judecătoreşti pronunţate de Judecătoria Oradea statuează că în sensul giratoriu direcţia de deplasare este un cerc, deplasarea spre stânga cercului nu presupune nici schimbarea direcţiei de mers, nici efectuarea unui viraj la stânga”, se spune în expunere.
Ai mai putea citi: România, îngropată în datorii. Ministerul Finanțelor a împrumutat astăzi încă 300 milioane de lei de la bănci