- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comercianții români, în vizorul UE. Devine obligatoriu în România din iulie 2024!

05 Jul, 08:21 • Fundeanu Madalina
Noi reguli în România, începând de luna aceasta. Comercianții români riscă sancțiuni grave!
Comercianții români, în vizorul UE. Devine obligatoriu în România din iulie 2024!

Comercianții care încă  mai vând stocuri vechi și nu se supun noilor reguli impuse de UE riscă sancțiuni usturătoare. Noile reglementări au devenit obligatorii în toată România, din 3 iulie. Iată despre ce este vorba, conform Capital.ro.

Noi reguli în România, începând de luna aceasta. Comercianții români riscă sancțiuni grave!

Conform noilor reglementări europene, sticlele din plastic de unică folosință pot fi comercializate începând cu 3 iulie 2024 doar în anumite condiții. Acestea trebuie să fie echipate cu dopuri și capace atașate.

Pe de altă parte, avocații susțin că toți comercianții de la noi din țară ar trebui să obțină o derogare pentru a putea respecta aceste reguli.

În acest sens, reprezentanții unei firme românești de avocatură sunt de părere că este necesară o derogare pentru a permite lichidarea stocurilor existente de sticle cu dop detașabil. Acest lucru se întâmplă pentru că legea nu prevede o amânare explicită pentru comercianți.

Parlamentul și Consiliul European au impus această reglementare prin articolul 6 din Directiva UE 2019/904. Prin acesta, se face referire la reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului înconjurător.

Ai mai putea fi interesat și de: Taxele și impozitele pe case și apartamente s-ar putea calcula diferit în 2025. Cum arată noua formulă de calcul

comercianți de băuturi
comercianți de băuturi

Directiva UE privind reducerea impactului anumitor produse din plastic

Directiva a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanța nr. 6/2021 în ceea ce privește reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Regula se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri. Mai precis, este vorba inclusiv de ambalajele de băuturi compozite utilizate pentru a conține lichide. De asemenea, și sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora (PET), se află în vizorul UE.

Conform Hațegan Attorneys, excepțiile includ:

  • recipiente din sticlă sau metal pentru băuturi care au dopuri și capace din plastic,
  • recipiente destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Sursa menționată mai spune că producătorii de băuturi au început deja să implementeze câteva soluții. Astfel, ei încearcă să se conformeze noii legi și fac investiții semnificative în ajustarea proceselor tehnologice.

Specialiștii sunt de părere că schimbarea va avea un impact minim asupra consumatorilor. Drepturile și obligațiile acestora nu vor fi afectate.

Vezi mai multe știri: Klaus Iohannis a promulgat lega mult așteptată de români! Cine sunt persoanele care se pot bucura de 280.000 de euro de la stat