- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de ajutor pentru români. Banii ajung la MADR

25 Oct, 13:15 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană, undă verde pentru o schemă de ajutor acordată fermierilor români. Banii vor fi oferiți prin MADR.
Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de ajutor pentru români. Banii ajung la MADR

Comisia Europeană dă undă verde pentru o nouă schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (două miliarde de lei). Banii sunt oferiți pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 – august 2024. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Comisia Europeană aprobă ajutorul MADR pentru români

Veste bună pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică! Astăzi, am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant către producătorii agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 2 miliarde de lei.

Așa cum am promis, ne respectăm angajamentul pe care ni l-am asumat față de fermieri. Acordăm despăgubirile în același an în care s-au produs calamitățile, pentru a ajuta agricultorii să-și pregătească viitorul an agricol”, a transmis ministrul Florin Barbu, într-un comunicat al Ministerului Agriculturii remis joi redacției AgroTV.

Citește și: Plăți APIA și în luna octombrie. MADR anunță ce bani intră în conturile românilor

Bani la MADR pentru români
Bani la MADR pentru români

Conform oficialilor MADR, după analiza realizată la nivelul Comisiei Europene, s-a descoperit faptul că schema este extrem de utilă pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui eveniment climatic extrem. Mai mult, Comisia a stabilit că sistemul este proporțional, deoarece este limitat la minimul necesar și are un impact limitat asupra concurenței și comerțului dintre statele membre.

MADR vrea să sprijine pe deplin fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile în termenul prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024, respectiv până la data de 29 octombrie 2024 la Direcțiile Agricole Județene.

Schema de ajutor se oferă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea soarelui și porumb) care au fost direct afectate de seceta severă.

Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 – vara 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvențiilor directe”, se precizează în comunicatul MADR.

Valoarea maximă a ajutorului este de 1.000 lei pe hectar (aprozimativ 200 de euro) pentru o pierdere de 100%, care nu depășește 30% din costurile eligibile. Schema de ajutor se va desfășura până la 31 decembrie 2024.

Vezi și: Finanțare de 70.000 de euro. Cine mai poate primi banii de la MADR

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult