Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană, începând cu 2029. Ultimele informații relatate de ziare.com arată că proiectul de directivă urmează să fie discutat de Comisia Europeană.
Proiectul de directivă va fi discutat de Comisia Europeană pe data de 27 aprilie. În urma acestuia, vânzarea centralelor termice de apartament ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană, așadar, și în România.
În draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign apare oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029. Măsura va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei. În acest sens, textul noii reglementări ar trebui să fie gata în cursul acestui an, pentru a fi publicat în 2024.
Interzicerea vânzării de centrale termice este o intenție care a fost dezvoltată mai demult, prin pachetul RePowerEU. Acesta încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente, dar cu toate acestea, nu s-a impus nicio obligație.
Tot la acel moment, executivul UE anunța intenția de a renunța la cazanele de gaz prin introducerea unor noi limite de proiectare ecologică, mult mai stricte, pentru sistemele de încălzire. Până la ora actuală, 8 țări europene au anunțat că au început procesul de interzicere în ceea ce privește utilizarea centralelor termice. Printre acestea se numără Norvegia, Olanda și Danemarca.
Ultimele statistici arată că românii folosesc combustibili fosili pentru încălzirea locuințelor care nu sunt racordate la rețea sau centrale termice de apartament, iar majoritarea sunt pe gaze. La nivelul anului trecut, specialiștii estimau că aproximativ 3 milioane de centrale termice sunt în condensare.
Creșterea este una uriașă în ultimii 20 – 22 ani. În anii 2000, doar 410.000 de locuințe erau dotate cu centrală termică în România, tocmai pentru că majoritatea apartamentelor erau racordate la sistemul centralizat.
Din cauza numărului mare de astfel de sisteme existente, înlocuirea lor nu va fi deloc ușoară. Un alt aspect care nu poate fi ignorat se referă la faptul că multe dintre locuințe au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investițiile într-o soluție alternativă să fie unele uriașe.
Vezi și: România, pusă sub anchetă! Comisia Europeană investighează ajutorul oferit companiei Blue Air