Miercuri, Comisia Europeană a dat undă verde propunerii României pentru acordarea unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (echivalentul a 15,22 miliarde de lei) pentru facilitățile de producție a energiei eoliene onshore și a energiei solare fotovoltaice. Această inițiativă are scopul de a sprijini tranziția către o economie „zero net”. Acest lucru a fost comunicat printr-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
În conformitate cu Cadrul temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisia Europeană la 9 martie 2023 și modificat ulterior la 20 noiembrie 2023, schema a fost aprobată. Acest cadru a fost stabilit cu scopul de a încuraja adoptarea de măsuri de sprijin în sectoarele esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și reducerea dependenței de combustibili.
România a notificat Comisia Europeană în legătură cu o schemă de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (echivalentul a 15,22 miliarde lei) pentru susținerea instalațiilor care produc energie eoliană onshore și energie solară fotovoltaică.
Te-ar putea interesa și: România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună privind producția de energie regenerabilă. Se vor face investiții în centralele eoliene offshore și în hidrogen
În cadrul acestei măsuri, vor fi considerate eligibile proiectele de construcție și exploatare a unor instalații noi pentru producerea de energie electrică din surse solare fotovoltaice și din surse eoliene onshore.
Ajutorul financiar va fi acordat prin intermediul unor proceduri de licitație competitivă și se va materializa sub forma unui contract bidirecțional pentru diferență. Prețul de exercitare va fi stabilit prin proceduri de ofertare „pay-as-bid”, adică o plată corespunzătoare prețului oferit. În plus, prețul de referință va fi calculat ca o medie lunară ponderată în funcție de producția de energie electrică, luând în considerare prețul de piață al energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare.
În situația în care prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul la plăți echivalente cu diferența dintre cele două prețuri. În contrast, atunci când prețul de referință depășește prețul de exercitare, beneficiarul va fi obligat să plătească diferența către autoritățile române. Astfel, schema asigură beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate și în același timp garantează că aceștia nu vor primi o compensație excesivă în perioadele în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare.
Comisia Europeană a confirmat că schema de ajutor notificată de România respectă cerințele stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Mai exact, ajutorul va fi acordat printr-un proces de licitație competitivă și va fi disponibil până la data de 31 decembrie 2025. În plus, ajutorul trebuie să îndeplinească anumite condiții menite să prevină distorsiunile nejustificate ale concurenței și să se asigure că există un număr suficient de participanți în cadrul procesului de licitație competitivă.