- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană dă verdictul major despre intrarea în Schengen. Când s-ar putea finaliza aderarea României

26 Sep, 14:18 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană laudă România. Anunț major despre intrarea în Schengen.
Comisia Europeană dă verdictul major despre intrarea în Schengen. Când s-ar putea finaliza aderarea României

Comisia Europeană

are vești bune pentru România. C.E sprijină complet poziţia conform căreia România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen, așadar procesul ar putea fi finalizat în scurt timp.

Anunțul Comisiei Europene despre intrarea în Schengen

„Referitor la poziţia Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, aceasta rămâne clară, aşa cum preşedinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor şi returnări. Ele sunt pregătite şi ar trebui să beneficieze integral din spaţiul Schengen”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Tot ăn acest contest, reprezentantul Comisiei Europene a mai răspuns la întrebări referitoare la consecinţele introducerii controalelor la graniţele interne de către mai multe state din Schengen asupra extinderii acestei zone prin integrarea deplină a Bulgariei şi României, inclusiv cu frontierele terestre.

Consiliul va trebui să ia o decizie suplimentară pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între Bulgaria, România şi alte ţări Schengen. Comisia va continua să furnizeze tot sprijinul necesar preşedinţiei Consiliului pentru a asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024”, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

În urmă cu zece zile, Germania a introdus, pentru o perioadă de şase luni, controale la toate frontierele sale terestre pentru a combate imigraţia ilegală.

Citește și: Schengen terestru și pentru România? Cătălin Predoiu, răspunsul momentului

Schengen. Foto arhivă
Schengen. Foto arhivă

Autorităţile germane introduseseră deja controale la graniţele cu mai multe ţări vecine, iar din 16 septembrie aceste măsuri au fost extinse şi la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda şi Danemarca.

Conform principalelor norme ale spațiului european cu privire la aşa-numitul regulament Dublin, cererile de azil trebuie să fie procesate în ţara membră unde migrantul intră prima dată în blocul comunitar.

Spaţiul Schengen este zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene care include majoritatea celor 27 de state membre ale UE. La sfârşitul lunii martie a acestui an România, alături de Bulgaria, a aderat la această zonă parţial – doar cu frontierele aeriene şi maritime din cauza lipsei unanimităţii în Consiliul UE, iar o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre încă este aşteptată.

Iohannis, despre aderarea la Schengen şi cu frontierele terestre: Nu pot să spun că există garanţii

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că autorităţile române au „lucrat tot timpul foarte intens” pentru ca România să adere la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre. „Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas”, a declarat Klaus Iohannis miercuri.

„Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România. Şi să ştiţi că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv. Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Dar, până atunci, mai este nevoie de foarte multe discuţii şi de foarte multe negocieri”, a răspuns preşedintele.

Şeful statului a precizat că autorităţile române sunt „foarte angajate în acest demers”, de a include România în Schengen cât mai repede.

Ai mai putea citi: Schengen va fi inutil? Mai multe țări introduc controlul la vamă. Iată lista

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult