Asociația Prosumatorilor a solicitat Ministerului Energiei și Guvernului României să inițieze urgent elaborarea unei ordonanțe care să clarifice explicit faptul că autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor din România nu va fi supus taxării. Această solicitare vine în contextul preocupărilor legate de posibila implementare a unei „taxe pe soare” după cum arată un comunicat de presă emis de asociație, transmite Economedia.
Asociația subliniază că, în cazul în care actuala coaliție de guvernare intenționează să impună „taxa pe soare”, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, va solicita o asumare publică a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare.
Reprezentanții Asociației Prosumatorilor subliniază că încercare de a introduce o „taxă pe soare” nu este impusă de Uniunea Europeană, ci reprezintă o decizie a politicienilor din România. Critica se îndreaptă către instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal, acuzându-le de neînțelegerea sensului directivei europene în cauză. Aceștia evidențiază gravitatea situației, cu mențiunea că toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au declarat că nu susțin această taxă, dar susțin că sunt obligate de Uniunea Europeană să o introducă în legislația românească. Asociația consideră aceste afirmații drept false.
„Introducerea „taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene. Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe”, conform Asociația Prosumatorilor.
Reprezentanții asociației afirmă că în prezent, legislația oferă autorităților posibilitatea de a implementa „taxa pe soare” pentru diverse categorii de prosumatori, printre care se numără beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU. Se specifică că începând cu anul 2026, această taxă ar putea fi aplicată pentru toate categoriile de prosumatori.
„Directiva RED II precizează foarte clar că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru. Comisia Europeană menționează în aceeași directivă, că nu recomandă taxarea autoconsumului dar lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă”, se mai menționează în comunicatul de presă al Asociației.
Te-ar putea interesa și: Proiectul energiaTa: S-a atins pragul de 100.000 de prosumatori în România. Curând se va lansa Ghidul Prosumatorului Sustenabil