Un raport publicat de Comisia Europeană arată că printre factorii ce duc la șomajul de lungă durată în România se numără deficitul de competențe și o proporție semnificativă a muncii la negru, estimată la 1,4 milioane de persoane, transmite Agerpres.
După cum arată Comisia Europeană, problemele legate de dezvoltarea competențelor trebuie rezolvate pentru a sprijini o tranziție echitabilă către o economie digitală și verde, având în vedere că mai puțin de o treime dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau cel puțin abilități digitale de bază în 2023 (27,7% față de 55,5% în UE). Acest decalaj s-a accentuat începând cu 2021.
Comisia Europeană a publicat o analiză detaliată a situației ocupării forței de muncă, a competențelor și a incluziunii sociale în cazul României, dar și pentru Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania și Ungaria, conform unui comunicat al Executivului comunitar.
Această analiză, parte a celei de-a doua etape, se bazează pe concluziile Raportului comun privind ocuparea forței de muncă din 2024, care include o evaluare inițială a tuturor statelor membre. Raportul comun privind ocuparea forței de muncă a fost prezentat de Comisia Europeană în cadrul Pachetului de toamnă al semestrului european 2024 și a fost adoptat de Consiliu în martie 2024.
Te-ar putea interesa și: Rata șomajului în UE, scădere în luna martie până la 6%. Cum se prezintă situația în România
„Dovezile cantitative şi calitative disponibile în această a doua etapă de analiză indică provocările legate de riscurile ridicate de sărăcie sau excluziune socială, în special pentru copii, pentru persoanele care trăiesc în zonele rurale, femei şi grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele cu dizabilităţi şi romii.
Chiar dacă aceste riscuri au scăzut în ultimul deceniu, impactul transferurilor sociale (altele decât pensiile) asupra reducerii sărăciei rămâne mult sub media UE şi asigurarea accesului efectiv la nivel naţional la servicii, protecţie socială şi adecvarea socială rămân provocări importante. Participarea copiilor la îngrijirea şi educaţia timpurie este scăzută, nevoile nesatisfăcute de îngrijire medicală sunt mari şi satisfacerea nevoilor de îngrijire pe termen lung rămâne o provocare”, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.
În ceea ce privește piața muncii din România, deși au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative, rata de ocupare rămâne scăzută, în special pentru femei, persoane cu dizabilități, tineri, persoane cu calificare scăzută și romi, iar riscurile de sărăcie în muncă pentru populația activă sunt semnificative.
În același timp, rata șomajului de lungă durată este ușor peste media UE, însă ponderea acestuia se îmbunătățește. Se observă lipsa competențelor, iar capacitatea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă și eficacitatea politicilor active pe piața muncii sunt limitate, conform evaluării Executivului comunitar.