Regiunile UE nu scapă de verificările Comisiei Europene. Așa cum relatează ziare.com, a fost testată competitivitatea teritorială a statelor membre. Rezultatele arată care este măsura în care zonele analizate dețin un mediu atrăgător.
O versiune complet revizuită a unui instrument responsabil de măsurarea competitivității pentru statele membre UE a fost publicat pe parcursul zilei de ieri de către Comisia Europeană. Conform primelor declarații, competitivitatea teritorială este un element important, având în vedere că se referă la capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu sustenabil și atrăgător. Indicele le oferă responsabililor o perspectivă amplă asupra statelor membre, și de asemenea, instrumentul este unul potrivit pentru consolidarea și elaborarea politicilor.
„Competitivitatea teritorială reprezintă capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu atrăgător şi sustenabil în care întreprinderile şi rezidenţii să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea.
Acest indice revizuit ne oferă o perspectivă mai aprofundată asupra diferitelor niveluri de competitivitate ale regiunilor UE şi este un instrument preţios pentru o mai bună elaborare a politicilor. El ne va permite să elaborăm politici mai bune, care pot oferi condiţii de viaţă atractive şi sustenabile pentru cetăţenii din regiunile Europei”, declară comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Două regiuni din România apar în clasament: prima ocupă locul 233, iar a doua se plasează în poziția 234, din cele 234 state membre ale Uniunii Europene. Așadar, statul român ocupă ultimele locuri, conform indicelui competitivității regionale. Poziția cu numărul 233 este ocupată regiunea de Nord-Est a României, care a obținut un scor de 46.6 puncte, față de o medie de 100 la nivel european.
La polul opus, cele mai competitive regiuni UE sunt Utrecht şi Zuid-Holland, ambele din Ţările de Jos, înregistrând scoruri de 150.9 puncte, respectiv, 144.1. Nici regiunea capitalei franceze Île-de-France nu este mai prejos, având în vedere că a reușit să dobândească 142.8 puncte.
Făcând o comparație între ediția din 2016 și cea din 2022, putem constata că indicele de competitivitate s-a îmbunătățit în regiunile mai puțin dezvoltate. Mai mult decât atât, zonele cu o bună evoluție continuă să aibă performanțe optime. Regiunile din sudul UE prezintă un nivel relativ scăzut de competitivitate.
Între edițiile 2019 și 2022, anumite state au reușit să recupereze decalajul, referindu-ne la Slovenia, Polonia, Ungaria și Croația. Unele părți s-au îndepărtat considerabil de media UE, precum România, Bulgaria, Cehia și Slovacia.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: România este pe locul 10 în UE la sumele aprobate pentru ajutoare de stat. Avertismentul privind „licitaţia subvenţiilor”