- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comoara ascunsă dintr-un sat părăsit din apropierea Capitalei. Povestea inedită a unui loc uitat de lume

28 Jun, 17:07 • Fundeanu Madalina
Într-un sat din apropierea Bucureștiului, există o adevărată comoară istorică a țării noastre. Se află la doar jumătate de oră de mers din Capitală!
Comoara ascunsă dintr-un sat părăsit din apropierea Capitalei. Povestea inedită a unui loc uitat de lume

La distanță de doar jumătate de oră de București, descoperim un sat uitat de lume și de timp, unde se ascunde o adevărată comoară istorică. Printre casele abandonate și gardurile aproape dărâmate, se poate găsi o mărturie a unor vremuri demult apuse. Este unul dintre cele mai frumoase embleme ale istoriei țării noastre, conform Bugetul.ro.

Povestea uluitoare a unei clădiri ascunse într-un sat uitat de lume, de lângă București

La doar 35 de kilometri distanță de Capitală, pe malul unui afluent al Dunării, putem descoperi o mică localitate cu o istorie uimitoare. Satul Hagiești a fost atestat documentar în anul 1624.

În prezent, 400 de ani mai târziu, localitatea și-a pierdut strălucirea de odinioară și a fost abandonată. La tot pasul se găsesc case părăsite și garduri aproape dărâmate. În capul satului, chiar lângă biserică, se poate vedea un monument istoric de importantă națională. Este vorba despre conacul Marghiloman.

„Etapelele constructive ale imobilului poartă amprenta epocilor pe care le-a traversat, înglobând în cele trei niveluri elemente arhitecturale specifice secolelor XVII, XVIII și XIX, tușa finală fiind dată de etajul eclectic, realizat cu ajutorul unor meșteri venețieni, sub patronajul noului proprietar, Iancu Marghiloman, un recunoscut arendaș buzoian.”

Citește și: Locul din România desemnat „Destinația Anului 2024”. Este de poveste și cu multe surprize pentru turiști

Conacul Marghiloman din satul Hagiești
Conacul Marghiloman din satul Hagiești

Iancu Marghiloman a avut trei copii: Elena, căsătorită Pherekyde (1851-1919), care a fost doamnă de onoare a Reginei Elisabeta; Alexandru, fost prim-ministru președinte al Partidului Conservator, și Mihail, care a devenit proprietarul conacului. Cel din urmă și-a pierdut viața în anul 1923. De atunci, toată averea sa a intrat în posesia soției sale, o franțuzoaică care nu a prezentat niciun interes pentru moșia din Hagiești.

Alexandru Marghiloman a inspirat și celebra cafea marghilomană, cu aromă franțuzească și preparare turcească. Chiar urmașa acestuia a dezvăluit povestea inedită a băuturii. Aceasta a luat naștere în timpul unei partide de vânătoare, când politicianul a cerut să i se prepare o cafea:

„Atunci când a vrut să bea o cafea, pentru că el bea foarte multă cafea, a rămas fără apă. Majordomul său a spus: . Aceștia înlocuiesc apa cu coniacul și Marghiloman bea această cafea. Ce nu se spune e că nu pui coniacul cald și apoi cafeaua, pentru că nu te mai scoli din scaun dacă o faci așa”, a povestit urmașa marelui om politic, potrivit Adevărul.

Conacul Marghiloman a fost școală de tractoriști

Întorcându-ne înapoi la istoria conacului familiei din Hagiești, după naționalizarea din 1948, clădirea a fost utilizată în mai multe moduri, care mai de care mai diverse: a fost post de jandarmi și, pentru o vreme, locuința și biroul notarului.

„În ultimă instanță, a fost școală de tractoriști și magazie a C.A.P-ului.”

În anul 1996, conacul Marghiloman a intrat în posesia Ministerului Culturii.

„După mai multe încercări de reabilitare, ultima dintre ele având o finanțare de în jur de două milioane de euro și care avea ca dată de finalizare luna aprilie a anului 2024, rezultatul este…acesta”, explică Ana Tepus, într-un videoclip publicat pe Tik Tok.

Vezi și: Orașul din Europa care vinde teren de casă cu doar 10 cenți pe metru pătrat: „Absolut oricine este binevenit să cumpere”