Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prezentat public bilanțul contractelor de finanțare pentru investiții cu fonduri europene încheiate în exercițiul financiar precedent. În acest sens, conform informațiilor prezentate de membrii instituțiie, în perioada 2014-2022, au fost semnate aproape 100.000 de contracte de finanțare, în valoare de peste 7 miliarde de euro.
Din cele 120.689 de cereri de finanțare primite, în urma procesului de evaluare și selecție au fost semnate contracte cu 96.140 de beneficiari.
Vezi și: Cătălin Predoiu, detalii despre intrarea în Schengen: „România are statut de ţară membră Schengen”
Conform AFIR, doar în anul 2023 au fost efectuate plăți în valoare de 1,487 miliarde de euro pentru beneficiarii proiectelor de investiții și ai plăților directe compensatorii.
”Am susținut proiecte esențiale în agricultură, infrastructura rurală și în diversificarea economiei locale. Prin implementarea tehnică și financiară a FEADR, AFIR a facilitat accesul la resurse esențiale pentru comunitățile rurale, stimulând inovația, modernizarea și competitivitatea în sectorul agricol.
Aceste plăți reprezintă o etapă importantă în susținerea dezvoltării economice și sociale durabile în mediul rural, contribuind la consolidarea unei agriculturi moderne și a unei infrastructuri adecvate pentru fermieri și comunitățile locale din întreaga țară”, a precizat George Chiriță, director general AFIR.
Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate