Trei localnici pasionați de istorie și detecție au plecat într-o pădure din Bihor, cu gândul de a se relaxa. Au pornit pe aleile din pădure, iar la scurt timp, au primit un semnal care indica locația comorii, informează antena3.ro. Bărbații au găsit un tezaur monetar, vechi de 500 de ani. Nici nu se așteptau la asta!
Localnicii au pornit de la detecția unei monede mici argintii și au ajuns să scoată la iveală Comoara din Bihor 4.868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de grame. Totodată, bărbații au descoperit și 4 monede de diametru mijlociu neidentificate.
Citește și despre următorul subiect: Proiect unic în România! CJ Bihor: Aeroportul Oradea are terminal cargo „Investiția se aliniază cu viziunea pentru dezvoltarea județului”
Toate au o perioadă de emisiune situată între anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea. Unul dintre localnici a povestit totul pe un grup dedicat pasionaților în detecție, precizând că așteaptă părerea specialiștilor. În cele din urmă, bărbatul a afirmat că o astfel de descoperire aduce o senzație minunată, de împlinire și le-a mulțumit funcționarelor primăriei care i-au ajutat să numere monedele.
„După o îndelungată perioadă în care nu am ieșit la detecție datorită lipsei de timp, eu împreună cu Silviu şi Ionuț am pornit duminică spre o zi normală de relaxare şi totodată de aventură în pădure, spun aventură datorită insectelor prădătoare. (…)
Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treaba,iar când am întors halca de pământ deasupra observ o moneda mica argintie parca scoasa din buzunar. A urmat și a doua moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru.
Au urmat încă câteva monede la o adâncime mica, urmărirea semnalelor ne-a condus pana la urma la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalina la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extrăgându-l cu grija, împreună cu câteva bucăți de ceramică probabil aparținând vasului. Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseala, de burțile pline, de căldură și de insecte.
În această zi memorabilă şi unică, am scos la lumină ceea ce avea să fie un tezaur monetar format din:
- aproximativ 4.868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorită faptului că sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat
- 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr
- 4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context
- Monedele au perioadă de emisiune situata intre anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.
- Greutatea bruta a monedelor, împreună cu vasul de ceramica și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4500 gr, iar greutatea fără vas de aproximativ 3000 gr.
O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție. Așteptăm părerile specialiștilor cu privire la identificarea exacta a monedelor, inventarierea și restaurarea acestora. Mii de mulțumiri funcționarelor primăriei care ne-au ajutat la numărarea monedelor. Spor în toate şi semnale bune”, scrie unul din bărbaţi pe grupul de Facebook DetectieMetal – Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania.