Compania BMC Truck&Bus a furnizat deja 500 de autobuze electrice pentru piața din România, dintre care 100 în București, dintr-un total de 1.000 de unități care s-au cumpărat pe piața internă, iar acum anunță că trece la nivelul următor, conform economica.net.
Astfel, BMC Truck&Bus va deschide, în prima jumătate a anului viitor, o linie de producție pentru autobuze electrice, prima de acest fel din țară, la Ciorogârla, lângă București, unde are deja o unitate de asamblare 100% funcțională și care a fost folosită, în trecut, pentru producția de autobuze diesel.
Unitatea din Ciorogârla va produce autobuzul EuroBus Diamond pentru piața locală, dar și pentru export. Într-o primă etapă, capacitatea de producție de la Ciorogârla va fi de 200 de autobuze pe an. BMC are însă în plan, în funcție și de comenzi, să ridice o a doua facilitate, care să ducă producția până la 7-800 de unități pe an, în urma unei investiții de 5 milioane de euro.
„Noi deținem în Ciorogârla un teren cu o suprafață de 35.000 de metri pătrați, din care actuala unitate de producție, în care am investit 3 milioane de euro, ocupă doar 10.000 de metri pătrați. Mai avem suficient loc pentru a doua facilitate”, spune Silvia Colacea, director executiv BMC Truck&Bus.
Potrivit acesteia începerea producției de autobuze electrice va genera, într-o primă fază, crearea a 200 de locuri de muncă. Odată cu a doua facilitate, numărul de angajați va urca la 7-800. Practic, un om per autobuz produs anual”, declară directorul companiei.
În ceea ce privește prețul, Colacea spune că producția în România a autobuzului presupune reduceri de costuri. Până acum, cele 500 de autobuze pe care BMC le-a vândut în România erau model Granton ZTE Smart Auto, fabricate în China, și au fost vândute local la un preț mediu de circa 450.000 de euro pe unitate (prețul diferă funcție de opțiunile cerute de beneficiar).
Compania din Ciorogârla a livrat către București (100 de autobuze și stații de încărcare), Constanța, Iași, Târgu-Mureș, Piatra –Neamț, Craiova, Tulcea și Suceava.
La București, care este cel mai mare contract de până acum și finalizat cu patru luni înainte de termenul – limită, autobuzele au fost din categoria 12 metri, cu o autonomie de minimum 200 de kilometri între două încărcări succesive (încărcarea completă durează 3-4 ore – n.r.), tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat.
Revenind la deschiderea liniei de producție de lângă București, din prima parte a anului 2024, autobuzul “fabricat în România” ar putea fi mai ieftin cu 3 până la 8%, atât din integrarea pe orizontală a producției cât și datorită eliminării costurilor cu transportul.
La Ciorogârla nu se vor produce doar autobuze propriu-zise, ci și unități mai mici din categoria microbuzelor electrice, din ce în ce mai cerute și în România, pentru transportul elevilor, al angajaților și altele. Astfel, din punct de vedere al lungimii șasiului, aici vor fi produse autovehicule de 6 metri, 8,5 metri, 9 metri, 10,8 metri și 12 metri.
„Șasiurile le facem aici, în România, carcasa tot aici, tabla de aluminiu o cumpărăm de la Alro Slatina, cauciucurile de la Pirelli Craiova, axele sunt de la ZF Germania, sistemele de frânare sunt Wabco, motoarele vin din Marea Britanie. Din China luăm doar bateriile CATL și soft-urile. Ajutăm practic și alte firme din România să aibă de lucru, crește în ansamblu industria locală, odată ce vom începe producția de autobuze electrice”, adaugă Colacea.
Începerea construcției de autobuze electrice lângă București înseamnă că România va intra în cercul select al țărilor europene care produc astfel de autovehciule. Sunt doar câteva țări din UE care se pot lăuda cu producție și exporturi de autobuze electrice, cum ar fi Germania (Mercedes, MAN), Cehia (SOR), Olanda(Ebusco), Polonia(Solaris), Suedia (Volvo și SCANIA). Dincolo de frontiera UE, Turcia este un alt mare producător de autobuze electrice. China este, de parte, cel mai mare producător mondial, mai mare decât toți ceilalți producători, la un loc.
Pe piața românească, unde deja BMC a livrat 500 de autobuze, lupta este între furnizori de autobuze cu prețuri de până la 500.000 de euro. Din spusele directorului de la BMC, Mercedes, MAN, IVECO ar fi prea scumpe pentru piața din România, pentru că oferă produse cu prețuri începând de la 6-700.000 de euro, prea mult față de ce pot oferi primăriile, consiliile județene din țară sau orice alt client. În schimb, BMC se află în competiție la intern cu Solaris Polonia, cu SOR Cehia, cu TEMSA și Karsan din Turcia.
La export, producătorul din Ciorogârla vizează piețele regionale, precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, dar și alte piețe, ca Italia ori Spania, intenționând să participe la licitațiile publice pentru achiziția de autobuze electrice.
BMC Truck&Bus este un producător și distribuitor de autobuze cu o facilitate de producție la Ciorogârla, lângă autostrada București-Pitești, controlat de familia Kilic, ai carei membri sunt și cetățeni români.
În 20 de ani, vânzările de autobuze și camioane ale BMC s–au ridicat la peste 5.000 de unități, conform sursei citate.
Vezi și: România primește bani europeni pentru proiectele derulate prin DG-ECHO. Care sunt proiectele vizate