Compania Nano Energies, cu sediul în Praga, a intrat în decembrie 2023 pe piața din România prin intermediul filialei sale locale Digital Energy Services România, potrivit unui comunicat de presă al companiei, conform Economedia.
„Nano Energies poate opera de la distanță echipamentele clienților săi, fără a fi furnizorul lor de energie electrică.
Compania utilizează tehnologii avansate de gestionare a consumului și a producției, ceea ce le permite clienților să economisească bani și să obțină și profituri suplimentare.
În același timp, intrarea pe piață a unui agregator de flexibilitate oferă coloanei vertebrale a rețelei – sistemul de transport – un sprijin semnificativ pentru a ajuta la prevenirea întreruperilor”, transmite compania.
Te-ar putea interesa și: Expert: „Fără banii Uniunii Europene am intra în recesiune”. Impactul crucial al finanţării UE asupra economiei României
„Foarte multe companii se pot alătura centralei noastre energetice. Sistemul de flexibilitate oferă venituri suplimentare pentru foarte mulți parteneri din sectoare precum cogenerare, biogaz, biomasă, generatoare diesel, boilere electrice, compresoare, baterii de stocare și altele.
Aceste oportunități există aproape peste tot unde se generează, se stochează sau se consumă energie electrică. Organizațiile pot, oferindu-și flexibilitatea energetică, să acceseze surse suplimentare de venituri, contribuind în același timp la stabilizarea rețelei“, explică Václav Těhle, CEO al Nano Energies.
Potrivit companiei, pentru cei mai mulți dintre clienți, veniturile sunt obținute prin reglarea pe termen scurt a producției lor de energie, garantând în același timp o anumită flexibilitate față de rețea. Exemple relevante pot fi serele sau generatoarele diesel.
Astfel, dacă o seră își reduce iluminatul sau încălzirea timp de câteva minute, poate câștiga câteva zeci de mii de euro pe an, fără niciun impact negativ asupra activității. Un generator diesel, utilizat pentru flexibilitate în regim de rezervă, poate asigura un venit suplimentar de aproximativ 30-40.000 de euro pe an pentru 1 MW, contribuind la o amortizare inteligentă a echipamentelor.
Nano Energies, companie originară din Republica Cehă, gestionează operațiuni în trei țări din regiune – Republica Cehă, Croația și România, cu ambiția de a deveni lider în domeniul serviciilor tehnologice și al agregării de energie electrică.
În decembrie 2023, agregatorul de flexibilitate Nano Energies a fost achiziționat de grupul energetic Second Foundation, o companie cehă care este, de asemenea, lider european în tranzacționarea algoritmică pe piețele de electricitate. Prin combinarea know-how-ului celor două companii, Nano Energies va putea să monetizeze activele clienților nu numai prin servicii auxiliare, ci și prin tranzacționarea flexibilității acestora pe piețele spot.