Guvernul face o mișcare importantă! Potrivit datelor relatate de profit.ro, reprezentanții modifică Legea minelor. Primele schimbări se referă la faptul că societățile de profil aflate în insolvență își vor putea relua activitatea.
Reprezentanții Guvernului au decis să aducă noi schimbări în Legea minelor. Așa cum arată primele informații, companiile de profil își vor putea relua activitatea chiar dacă se află în stare de insolvență. La fel de bine, se redeschide posibilitatea de exploatare pe perimetrele închise definitiv prin hotărâri de guvern.
Așadar, decizia care are la bază redeschiderea exploatărilor miniere „se aplică și titularilor (de licențe de exploatare – n.r.) aflați în perioada de observație din cadrul procedurii insolvenței, cu condiția ca judecătorul sindic să aprobe planul de reorganizare care prevede reluarea activității de exploatare la aceste obiective miniere”, așa cum se arată în documentul transmis de Guvern. Societățile aflate în stare de insolvență își vor putea continua activitatea, prin intermediul unui program de reorganizare, care le permite să păstreze licența.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Minerii şi angajaţii din termocentrale vor să iasă la pensie după 20 de ani de muncă. „Stop genocidului social!”
Iazurile de decantare și haldele de steril sunt incluse în Legea minelor, iar astfel, se consolidează posibilitatea exploatării miniere. Guvernul a anunțat că va introduce o taxă pentru utilizarea regimului golurilor miniere, iar valoarea urmează să fie stabilită de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Trebuie menționat că golul minier este definit ca fiind „volumul rezultat în urma unor lucrări miniere subterane de tipul deschiderii, pregătirii și exploatării zăcămintelor de substanțe minerale solide, având stabilitate structurală naturală sau obținută în urma realizării unor construcții miniere”. În acest fel, se realizează „posibilitatea dezvoltării și valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical”.
Cu toate acestea, este necesară stabilirea clară a competențelor instituționale, înainte de a avea loc redeschiderea unor mine. În documentul transmis de Guvern se precizează că nerespectarea în regim de urgență a prevederilor propuse aduce consecințe negative din punct de vedere strategic, având în vedere că diminuarea riscurilor asociate perturbării lanțurilor de aprovizionare nu va fi susținută astfel.
„(…) neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse va conduce la neaplicarea prevederilor legale în vigoare, cu consecințe negative strategice, geopolitice și socio-economice majore asupra securității naționale și europene, prin imposibilitatea diminuării riscurilor asociate perturbării lanțului de aprovizionare cu materii prime critice și energetice prin includerea în circuitul economic a unui număr însemnat de perimetre miniere și prin valorificarea iazurilor de decantare și a haldelor de steril, prin punerea în exploatare și relocarea acestora conform celor mai bune practici internaționale (…)”, se arată în document.
Citește și: Cât câștigă minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. „Voi face plângere la DNA”