Tinerii din Generația Z se confruntă frecvent cu nemulțumiri legate de locul de muncă, iar angajatorii raportează o ezitare tot mai mare în a-i angaja, potrivit unui raport al Intelligent, o platformă de consiliere pentru educație și carieră, citat de Euronews.
Raportul, care a fost bazat pe un sondaj la care au răspuns aproximativ 1.00 de manageri de angajare, a constatat că unul din șase angajatori a ezitat să angajeze lucrători din Generația Z din cauza reputației lor de a fi dificili.
Mai multe de jumătate dintre aceștia au afirmat că tinerii absolvenți nu au o etică a muncii stabilă, au probleme de comunicare, nu gestionează bine feedback-ul și nu sunt, de cele mai multe ori, pregătiți pentru cerințele forței de muncă.
Holly Schroth, lector superior la Hass School of Business din cadrul Universității din California, Berkeley, a explicat că accentul pus de Generația Z pe activitățile extracurriculare pentru a-și spori competivitatea la facultate, mai degrabă decât pe dobândirea de experiență, a creat „așteptări nerealiste” cu privire la locul de mucnă și la modul de a interacționa cu superiorii.
„Ei [Gen Z] nu cunosc abilitățile de bază pentru interacțiunea socială cu clienții, clienții și colegii de muncă, nici eticheta la locul de muncă. Ca urmare, este de datoria companiei să îl integreze în mod corespunzător pe noul angajat și să îi ofere o formare amplă. În plus, șeful trebuie să acționeze ca un antrenor, precum și ca un manager”, a declarat Schroth.
Citește și: Generația Z șochează angajatorii! Tinerii vin cu părinții la interviuri!
Circa șase din zece companii incluse în studiu au raportat concedierea unui proaspăt absolvent de universitate care era angajat de puțin timp. Motivele principale sunt, de obicei, lipsa de motivație, lipsa de profesionalism și abilitățile slabe de comunicare.
„Mulți proaspeți absolvenți de facultate se pot confrunta cu dificultatea de a intra pentru prima dată în câmpul muncii, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce sunt obișnuiți de-a lungul parcursului lor educațional. Ei sunt adesea nepregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, pentru dinamica culturală a locului de muncă și pentru așteptările legate de munca autonomă”, a declarat Huy Nguyen, consilierul șef pentru educație și dezvoltarea carierei al Intelligent.
„Deși pot avea unele cunoștințe teoretice de la facultate, adesea le lipsesc experiența practică, din lumea reală și abilitățile transversale necesare pentru a reuși în mediul de lucru”, a adăugat acesta