Cererea netă de spații de birouri din București a înregistrat o creștere în al doilea trimestru. Este pentru prima dată în ultimii doi ani când tranzacțiile de reînnoire și renegociere a contractelor existente a crescut. Acest fapt vine cu un impact pozitiv asupra ratei de neocupare, având în vedere faptul că în acest an, nu a fost livrat niciun proiect de birouri noi, potrivit Wall Street.
Cererea netă de spații de birouri din capitală a depășit pentru prima dată în ultimii doi ani numărul tranzacțiilor de reînnoire și renegociere a contractelor existente. Conform companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, cererea pentru astfel de spații se află într-o continuă creștere. Asta, în contextul în care în acest an nu a fost livrat niciun proiect nou de birouri, chiriile fiind afectate.
“Activitatea de închiriere de pe piața de birouri este în creștere în toată Europa, în condițiile în care companiile s-au adaptat la modul de lucru hibrid și tot mai mulți angajați revin birouri. Privim cu optimism spre a doua jumătate a anului și spre următorii ani, în ceea ce privește evoluția cererii de spații de birouri, mai ales pentru clădirile premium, de clasa A”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Majoritar, clădirile din clasa A sunt preferate de companii datorită accesului rapid la mijloacele de transport, dar și a ofertei variate de servicii.
„De exemplu, în zonele ultracentrale: Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Floreasca sau Dorobanți, rata de neocupare în clădirile clasa A, a scăzut considerabil, ajungând la 5%, ceea ce reflectă interesul crescut al companiilor pentru aceste spații“, a mai spus Mădălina Cojocaru.
Potrivit datelor, în al doilea trimestru din acest an, aproape 77.000 de metri pătrai de birouri au fost tranzacționați în București. Cererea netă a înregistrat astfel o revenire puternică, cu o cotă de 62% din volumul tranzacționat.
Printre sectoarele care închiriază cele mai multe spații de birouri se numără cel farmaceutic și medical, urmat de companiile de IT.