- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede compensarea facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii ajutorului financiar de la stat

13 May, 23:25 • Stefan Simion
Compensarea facturilor la energie se va face parțial din fonduri externe nerambursabile. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis pe 13 mai.
Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede compensarea facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii ajutorului financiar de la stat

Compensarea facturilor la energie se aplică indiferent de natura acesteia, fie că vorbim despre energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. De acest sprijin beneficiază aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile.

Cine beneficiază de 2,8 milioane de compensarea facturilor la energie

Potrivit actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă.

Citeste si Românii au folosit mai puțină energie electrică de Paște. Dispariția industriei, printre cauzele principale ale consumului redus

Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4 miliarde de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operaţional „Capital uman”, Programul operaţional regional, Programul operaţional „Capacitate administrativă”, Programul operaţional ‘Competitivitate’, precum şi prin Programul operaţional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014 – 2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestora şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020.

compensarea facturilor la energie

Sebastian Burduja: „România, al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană”

La finaluol lunii martie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea că, potrivit datelor analizate de Eurostat în  trimestrul al treilea al anului 2023, România s-a clasat pe locul cinci în ceea ce privește prețul curentului electric și pe locul patru în ceea ce privește prețul gazului în Uniunea Europeană, folosind cadrul schema actuală de compensare/plafonare.

„Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană – şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali”, spunea Sebastian Burduja.

Citeste si Ministerul Energiei pune la bătaie 415 milioane de euro pentru proiectele din domeniul energiei regenerabile

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult