Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Guvernul României analizează posibilitatea prelungirii schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie pentru o perioadă determinată, având în vedere contextul instabil din regiune și creșterea prețului gazului pe piețele internaționale. Potrivit ministrului, autoritățile române sunt preocupate de găsirea celor mai bune soluții pentru protejarea consumatorilor români și pentru asigurarea stabilității pieței energetice, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: E.ON Energie România înfruntă statul român! Verdictul final al CCR zguduie echilibrul puterii!
foto: energie
În cadrul unei declarații din 30 ianuarie, Burduja a spus că scenariul principal aflat în discuție este prelungirea schemei actuale de plafonare a prețurilor la energie, având în vedere contextul economic global și regional, unde prețul gazelor naturale a crescut. De asemenea, acesta a afirmat că orice speculație privind schimbările majore în măsurile adoptate de Guvern este nefondată, deoarece soluțiile trebuie fundamentate pe analize responsabil realizate de autoritățile competente.
„Schema de compensare-plafonare pentru preţurile la energie se află în atenţia Guvernului şi a Coaliţiei de guvernare. Preocuparea noastră este de a găsi cele mai bune soluţii pentru a proteja consumatorii.
Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil şi al creşterii preţului gazului pe pieţele internaţionale”, a declarat Burduja.
Guvernul și Coaliția de guvernare își propun să asigure o lichiditate crescută pe piața energetică, prevenind creșterile artificiale de prețuri care ar putea afecta consumatorii.
„Având în vedere importanţa acestui subiect, care include atât schema de plafonare, cât şi bugetul aferent, sunt necesare analize responsabile, care să fundamenteze decizia finală. Orice speculaţie făcută înainte de adoptarea unei decizii oficiale la nivel guvernamental nu are fundament”, a mai adăugat Burduja.
În paralel, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat că măsura de plafonare a prețurilor la energie nu va fi prelungită, ci va fi înlocuită cu o nouă măsură de sprijin destinat unui număr mai mic de cetățeni, în funcție de veniturile acestora. Această măsură va fi clar definită în Legea bugetului pentru 2025, iar sprijinul va fi acordat direct cetățenilor, nu firmelor, prin instrumente de plată care vor ajuta la acoperirea parțială a facturilor de energie.
„Întâlnirea de astăzi a fost o întâlnire de informare de către Guvern, prim-ministru, ministrul de Finanţe asupra elementelor care vor fi cuprinse în bugetul de stat şi în bugetul asigurării sociale pentru anul 2025 (…) Am primit asigurări de la ministrul de Finanţe că, în după-amiaza acestei zile, în cel mai scurt timp posibil, şi domniile voastre veţi avea acces, evident, la acest document.
N-au fost multe de comentat în ceea ce priveşte elementele pe care le-au relatat în principal ministrul de Finanţe şi primul ministru. În ceea ce ne priveşte, am adresat două întrebări clarificatoare.
O întrebare clarificatoare viza menţinerea unor măsuri de sprijin pentru cetăţeni după data de 31 martie, în ceea ce priveşte preţurile la energie. Am primit asigurări că ele vor fi evidenţiate în Legea bugetului. Dimensiunea măsurii în sine, dar şi numărul de cetăţeni care vor beneficia, de asemenea, vor fi prevăzute în clar. Măsura se menţine, dar nu pentru toată lumea, ci pentru un număr mai mic de cetăţeni, probabil ţinând cont de veniturile pe familie.
Modul în care se vor acorda aceste măsuri de sprijin nu vor fi către firme, pentru că au întrebat şi cei din mediul de afaceri, ci vor fi făcute direct către cetăţean, ca nişte instrumente de plată cu care acesta să-şi acopere o parte din cheltuielile facturilor.
Nu ni s-a spus nici valoarea. O să aflăm mai multe lucruri când o să vedem toate datele în Legea bugetului. Actuala formă nu se prelungeşte, ci se înlocuieşte cu o măsură care va fi restrânsă la un număr de cetăţeni beneficiari”, a spus Costin după întâlnirea de la Palatul Victoria.
În ceea ce privește procesul de liberalizare a pieței de energie, Ministerul Energiei a anunțat că acesta va fi realizat într-un mod gradual, pentru a proteja toți consumatorii vulnerabili. Liberalizarea nu va fi implementată la o dată fixă, cum ar fi 1 aprilie 2025, ci va implica măsuri de protecție pe termen lung pentru a preveni efectele negative asupra consumatorilor vulnerabili.
Te-ar mai putea interesa și: Modificare importantă în contractele de energie electrică! Cine sunt românii vizați