Sebastian Burduja susține această inițiativă! În decursul zilei de joi, Complexul Energetic Valea Jiului S.A. (CEVJ) și Green Gravity, au încheiat un Acord-Cadru de Cooperare pentru explorarea unei posibilități de a aplica tehnologie inovatoare de stocare a energiei Green Gravity în șaptesprezece puțuri de mină în cele patru operațiuni miniere din Valea Jiului din România.
Ministerul Energiei a susținut un comunicat prin intermediul căruia s-au discutat aspectele importante, iar acesta a menționat că acest acord conturează domeniul și obiectivele unui studiu comun, cu scopul de a evalua aspectele tehnice, economice și de mediu ale conversiei minelor de cărbune existente ale CEVJ în facilități de stocare a energiei, cu ajutorul tehnologiei și a expetizei proprietare a Green Gravity.
Mai mult decât atât, vor fi evaluate beneficiile și provocările care pot fio potențiale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă, dar și cu sursele de energie regenarabilă, potrivit celor notate de MediaFax.
Acest acord prezintă un parteneriat între CEVJ și Green Gravity, astfel ambele reprezintă o viziune comună asupra tranziției energetice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, se creează oportunități pentru dezvoltare economică.
De asemenea, acest acord este în corelație cu Pactul Verde al Uniunii Europene, având ca obiectiv să facă Europa primul continent climatic neutru până în anul 2050.
Te-ar putea interesa și: Ministrul ungur, Peter Szijjarto, la conferința de la București împreună cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Problema aprovizionării cu energie este prea politizată și prea ideologizată în Europa.”
România trece prin etape importante din punct de vedere energetic, aceasta trecând, al momentul actual, printr-o tranziție energetică majoră, având ca scop creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic și reducerea dependenței de combustibilii fosili.
România și-a stabilit obiective pentru energia regenerabilă până în 2030.
„Salut această inițiativă, care demonstrează potențialul cooperării dintre România și Australia în domeniul energiei curate și al acțiunii climatice. Sprijin eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaționale din vechile puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat în același timp dependența noastră de combustibilii fosili.
Iată că facem rapid primii pași în reinventarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului, o șansă de dezvoltare și noi locuri de muncă pentru întreaga regiune.”, a declarat Sebastian Burduja, conform Antena 3.
„Implementarea cu succes a stocării energiei gravitaționale în Valea Jiului va oferi un exemplu de lider pentru tranziția de succes a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicații globale pentru climă, locuri de muncă și investiții. Tehnologia de stocare a energiei Green Gravity reprezintă o inovație în căutarea stocării pe durată lungă și economice a energiei regenerabile.
Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menținute scăzute. Folosind gravitația ca și combustibil, ne dispensăm de consumul critic de apă, teren și substanțe chimice pe care alte tehnologii de stocare se bazează.”, a comunicat Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity, conform sursei citate.
Te-ar putea interesa și: Un nou ajutor din partea statului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face anunțul momentului: „Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75% / 85%.”